Andreas Ali Hietala Jonasson Kuva: Kaarina Wallin/Sveriges Radio Sisuradio
Andreas Ali Hietala Jonasson Kuva: Kaarina Wallin/Sveriges Radio Sisuradio
Kielipuoli

#Kielipuoli Andreas kåserar om finnar och fester

Finnar festar inte?
1:51 min

Finnar har lånat in ord från andra språk för att beskriva fest. Andreas undrar varför.

Det finska ordet joulu har sitt etymologiska ursprung i det svenska ordet jul. Jul är ett gammalt svenskt ord för en fest som hölls vid midvintersolståndet, en förkristen högtid vars namn man delade med övriga germanska språk.

När människorna i Skandinavien kristnades ersattes de hedniska festerna med kristna högtider, och Jesu födelse kom att firas vid samma tid på året som midvinterfesten. Och man behöll även namnet jul.

Finnarna firade dock aldrig den hedniska högtiden jul som svenskarna och de andra talarna av nordgermanska språk firade.

Finnarna hade sina egna finsk-ugriska traditioner. Den finska motsvarigheten var den så kallade kekri.  

Första gången jul lånades in till finska från svenska kom det att utvecklas till ordet juhla (som idag syftar på fest eller högtid.) De karelskspråkiga, som istället hade mer kontakt och kulturellt inflytande från det ryska än med det svenska, lånade istället in ordet praasniek från ryska, som betyder samma som juhla på finska. Andra gången jul lånades in kom det att syfta på den kristna högtiden. Innan finnarna bev kristna hette december, alltså joulukuu, faktiskt talvikuu, vintermånaden, vilket fortfarande används i vissa dialekter i finska och är det officiella ordet på karelska. 

Att finnarna och karelerna båda har känt ett behov av att låna in ord för fest från andra språk är en smula märkligt.

Om ett fenomen redan finns bland ett språks talare brukar man inte behöva låna in ett ord för det. Var fest något okänt bland de melankoliska finnarna? Festade man inte?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".