Elev skriver med en blyertspenna i ett skrivhäfte. Foto: Jessica Gow/TT.
Foto: Foto: Jessica Gow/TT.

Beskedet: Sverigefinska skolan stängs i Göteborg

Skolinspektionen: Det handlar om en mängd brister
1:34 min

Skolinspektionen återkallar tillståndet för Sverigefinska skolan i Göteborg. Det innebär att skolan och fritidshemmet stängs den 6 januari.

Anledningen är att föreningen som driver skolan inte har åtgärdat allvarliga missförhållanden i utbildningen. Det handlar bland annat om att högstadieeleverna får undervisning i de flesta ämnen av obehöriga lärare och att behövande elever inte får särskilt stöd.

– Det är en undermålig verksamhet som bedrivs där och så har det varit under lång tid, säger Björn Persson på Skolinspektionen till P4 Göteborg.

Sverigefinska skolan har 67 elever i förskoleklass och grundskola. Det blir nu upp till varje elevs hemkommun att ordna plats i annan skola till vårterminen.

"Inte helt lätt att få ett nytt tillstånd"

Sverigefinska skolan drivs av en förening och nu har de tre veckor på sig att överklaga Skolinspektionens beslut.

Om beslutet står ser det ut som att det inte kommer att finnas någon sverigefinsk skolveksamhet i Göteborg under de kommande åren. För en ny huvudman kan det ta flera år att få tillstånd att driva friskoleverksamhet. 

– Det är kanske inte helt lätt för den som är huvudman och den som är rektor att få ett nytt tillstånd med tanke på hur de har skött sig hittills, Björn Persson säger.

Skolans huvudman vill inte kommentera Skolinspektionens beslut innan han läst in sig på grunderna. Han vill inte heller kommentera ett eventuellt överklagande ännu.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".