Liisa Toivonen ja hänen avopuoliso Eero
1 av 2
Liisa Toivonen och hennes sambo Eero får vardagen att fungera tack vare hemtjänsten. Foto: Veronica Karlsson/Sveriges Radio
muistisairas vanhus omainen anhörig
2 av 2
Foto: Anni Emilia Alentola/SR Sisuradio

Det finns över en miljon anhörigvårdare i Sverige - Liisa är en av dem

Lyssna på finska: Liisa är en lycklig anhörigvårdare
1:33 min

I Sverige finns uppskattningsvis 1,3 miljoner anhöriga som kontinuerligt vårdar eller stöder en närstående. Utan anhöriga skulle bland annat hela äldreomsorgen rasa.

Hemtjänsten besöker 82-åriga Liisa Toivonen och hennes livskamrat fyra till fem gånger om dagen. Liisa Toivonen får också en liten summa pengar varje månad för att hon sköter sin partner i hemmet. Utan hemtjänstens hjälp skulle hon vara upptagen dygnet runt för hennes partner klarar sig inte på egen hand.

– För sju år sedan fick min sambo en hjärnblödning och jag har stött och hjälp honom sedan dess.

Utan mig skulle han nog vara tvungen att flytta till ett äldreboende för han klarar sig inte utan min hjälp.

Seniorboendet är till stor hjälp

Paret bor i Borås finska seniorboende, vilket underlättar deras vardag.

– Här finns alltid sällskap och därför har rollen som anhörigvårdare inte påverkat mitt liv så mycket.

Men ifall paret bodde för sig själv i en lägenhet skulle situationen vara annorlunda. Toivonen konstaterar att vardagen skulle vara betydligt svårare.

Det är otroligt viktigt att man som anhörig också får tala och umgås med friska människor.

Utan anhöriga skulle socialtjänsten rasa

En anhörigvårdare är en person som ingår i familj, släkt eller vänskapskrets och som vårdar samt stöder en närstående på grund av ålder, sjukdom eller funktionshinder.

Anhörigas Riksförbund uppskattar att det finns omkring 1,3 miljoner anhöriga som stöder och hjälper en närstående regelbundet. Nästan en miljon av dessa är i arbetsför ålder. Över 140 000 anhöriga har varit tvungna att skära ner på arbetstiden eller slutat jobba på grund av att en närstående behöver hjälp.

Enligt socialtjänstlagen ska kommuner erbjuda stöd för de anhöriga som vårdar en närstående, men Anhörigas Riksförbund konstaterar att lagparagrafen tolkas mycket olika på olika håll i landet.

Anhöriga som hjälper en närstående har också en samhällsbärande funktion. Utan anhöriga skulle det svenska samhället få stora problem, konstaterar Ann-Britt Sand på Stockholms universitet.

– Samhället skulle inte fungera utan anhöriga.

En stund för den anhöriga att pusta ut

En anhörig som hjälper en äldre förälder är den överlägset vanligaste formen av anhörigvårdare. Men det är också väldigt vanligt att vårdaren är en partner.

Sand konstaterar att det sist och slutligen är relativt lätt att stöda de anhöriga. Forskning har visat att om äldreomsorgen och socialtjänsten fungerar som den ska har också den anhöriga tid att ta det lugnt.

– Vi vet att det bästa stödet för anhöriga är ett fungerande socialtjänst.

När hemtjänsten fungerar som den ska och den anhöriga kan lita på att hemtjänsten gör ett bra jobb kan också den anhöriga koppla av.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".