Göteborgin Ruotsinsuomalainen koulu foto:jukka tuominen
Sverigefinska skolan i Göteborg ligger i Lundby. Foto: Jukka Tuominen / SR Sisuradio

Föräldrar efter beskedet: "Det är en total chock"

"Barnen ska lämna sin skola och sina kompisar på mindre än en vecka"
1:03 min

Igår fick Sverigefinska skolan i Göteborg beskedet att skolinspektionen återkallar skolans tillstånd. I och med detta får eleverna troligtvis inte komma tillbaka efter jullovet. Föräldrarna är nu oroliga för barnens framtid.

– Det är en total chock! Jag vet inte var mina barn ska vara i framtiden. Det är i princip en vecka kvar tills stängning eftersom jullovet börjar, säger Nadja Hakkarainen.

Igår fick Sverigefinska skolan i Göteborg besked att skolinspektionen återkallar skolans tillstånd från och med 6 januari. Enligt skolinspektionen har skolan inte åtgärdat allvarliga missförhållanden i utbildningen.

– Ingen visste någonting. Man fick reda på det via radio, säger Leena Tiikkaja som har en dotter som går på tvåan i sverigefinska skolan.

Skolans huvudman: Vi har gjort allt vi kunde

Skolinspektionens kritik handlar bland annat om att högstadieeleverna får undervisning av obehöriga lärare och att behövande elever inte får särskilt stöd.

Tarmo Ahonen är ordförande i föreningen som driver skolan. Enligt Ahonen har skolan åtgärdat många av problemen, och föreningen kommer också att överklaga skolinspektionens beslut.

– En del brister kvarstår, det är vi medvetna om. Vi har gjort allt vi har kunnat.

67 elever utan en skola

Sverigefinska skolan i Göteborg har 67 elever i förskoleklass och grundskola. Eleverna på skolan får troligtvis inte komma tillbaka efter jullovet. Nu är det upp till varje elevs hemkommun att ordna plats i annan skola.

– Barnen ska lämna sin skola och sina kompisar på mindre än en vecka. Förklara det till en sexåring, säger Hakkarainen.

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".