Bandet spelar i replokal
Bandmedlemmarna i Super Tatar Rythm & Etno Band bor i olika länder, men samlas för att spela tillsammans. Här spelar de en konsert i Kazan, Tatarstan. Foto: Rifgat Yakup
Finnblicken

De sjunger på ett av Finlands minoritetsspråk – tatariska

På finska och svenska: Sångaren Deniz Bedretdin berättar om tatarisk musik och historia
4:08 min

Super Tatar Rythm & Etno Band spelar tatarisk folkmusik med inslag av rock, jazz, blues och klassisk musik. De sjunger på tatariska, ett av Finlands minoritetsspråk.

Tatarerna är en av Finlands sju nationella minoriteter, de har varit bosatta i Finland i över 100 år, ända sedan landet var en del av Ryssland.

De andra nationella minoriteterna i Finland är: samerna, de rysktalande, judarna, finlandssvenskarna, romerna och de karelsktalande karelarna.

Tatarerna är en turkisk besläktad folkgrupp. Språket tatariska påminner om turkiska, medan grammatiken är relativt nära finskan.

Andra generationens tatar

Deniz Bedretdin bor i Helsingfors, han är sångare i bandet Super Tatar Rythm & Etno Band.

Jag är redan andra generationens tatar som är född i Finland. Mina far- och morföräldrar kom från Ryssland, från ett ställe cirka 400 km öster om Moskva.

Det finns drygt 1000 tatarer i Finland idag. Deras religion är islam. Finlands första och enda officiella moské byggdes i Träskända (Järvenpää) i början av 1940-talet. Den gamla trämoskén står kvar än idag.

Finland var ett av de första länderna att stifta en lag om religionsfrihet år 1925. I samband med det etablerades också en tatarisk muslimsk församling i landet.

Hur blev dina förfäder emottagna i Finland?

– När de kom till Finland var de mycket imponerade. De tyckte att finnarna kanske var lite tillbakadragna, men väldigt vänliga. Och det fanns inte lika stora klyftor mellan rika och fattiga som i Ryssland. De trivdes.

Hur är samarbetet mellan de nyanlända muslimerna och tatarerna?

– Vi är sunni och också ganska liberala. Vi har försökt ordna olika evenemang för både sunni och shia så att vi kan lära känna varandra. Nyckeln till fred är att man lär känna varandra. Fördomar bottnar i okunskap.

Tatarisk undervisning

Det fanns en tatarisk grundskola i Helsingfors mellan år 1948 och 1969. Undervisningen var både på finska och tatariska. Då det finska skolsystemet under 1970-talet genomgick en del reformer slopades den tatariska undervisningen.

Sedan dess är det den islamiska församlingen som erbjudit undervisning i det tatariska språket, i den tatariska kulturen, religionen och historian.

Tatarisk folkmusik i ny tappning

Bandet Super Tatar Rythm & Etno Band bildades för lite mer än ett år sedan.

Vår första skiva kan beskrivas som tatarisk folkmusik med inflytande av västerländsk rock, blues och lite jazz.

Bandmedlemmarna är utspridda i flera olika länder, med det gemensamma att alla har tatarisk bakgrund.

– Tre i bandet bor i Tatarstan, en i Frankfurt och jag i Helsingfors. Vi är alla också i olika åldrar, vilket är roligt.

Artikeln publicerades första gången 24.10.2016.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".