Taiteilija ja laulaja Jonas Karén
Konstnären Jonas Karem har under tiden på Konstfack blivit mer medveten om sin egen bakgrund. Foto: Matilda Peltonen / SR Sisuradio
Finnblicken

Jonas Karén: Jag fick lära mig medelklassens bildspråk för att passa in

Lyssna på finska: Jonas Karén om sin finska identitet och om hur klasser syns inom konsten.
10 min

Jonas Karén har finska föräldrar och växte upp i en av Stockholms förorter. Han kände sig länge utanför. När han började på Konstfack märkte han att de flesta kommer från en helt annan bakgrund. Men efter ett tag insåg han att de alla ändå har något stort gemensamt, konsten.

Innan Jonas kom in på Konstfack hade han redan studerat tre år på en annan skola.

Man träffar inte många på Konstfack som kommer från förorten.

När kände du själv att du kunde börja kalla dig själv för konstnär?

– I Sverige, precis som i många andra länder är det svårt att slå igenom om man inte har gått på en konsthögskola. Det är lite orättvist förstås. Men det är också bra om man går i en sådan skola, då lär man sig yrket. Nu känns det som att det inte finns något annat för mig, så då kan jag väl säga att jag är konstnär.

"Jag skämdes för att jag broderade"

Hur skulle du beskriva din egen konst?

– Innan jag började på konsthögskola så broderade jag mycket. Det var innan jag ens visste att jag höll på med konst och att jag ville bli konstnär. Men jag broderar fortfarande idag och håller på med handarbete.

På Konstfack fick Jonas konfronteras med sin egen bakgrund och började fundera mer på klassfrågor. Intresset för broderi försökte han först lägga bakom sig.

– Jag kommer från en arbetarklass och på konsthögskolan och inom konstvärlden finns det inte många från arbetarklassen. Broderi är något som jag förknippar mycket med arbetarklassen. Så, till en början på skolan beslöt jag mig för att lämna broderiet, jag skämdes för det. Men mer och mer har jag insett att jag inte kan lämna det bakom mig, att det är en fin sak.

I början var jag lite arg, det var stressigt. Men samtidigt så har vi också mycket gemensamt. Vi gör alla konst oberoende vilken bakgrund vi har.

På vilket sätt syns eller syns inte olika klasser inom konstvärlden?

– Statistiskt sett kommer de flesta på Konstfack från en akademisk bakgrund. Jag måste lära mig medelklassens bildspråk för att passa in. Man träffar inte många på Konstfack som kommer från förorten.

Finne eller svensk?

Jonas Karéns föräldrar kommer båda från Finland, hans mamma kommer från Rovaniemi och pappa från Kemi. Han är uppvuxen i en förort med många invandrare och kallar sig själv också för andra generationens invandrare.

– Länge skämdes jag för det, jag kände mig annorlunda än svenskarna. Men nu har jag insett att det inte ligger något fel i det. Jag har också börjat jobba med de här frågorna, jag är med och producerar sverigefinsk barnkultur till exempel.

Jonas bodde ett halvår i Helsingfors när han studerade på Helsingfors Bildkonstakademi (Kuvataideakatemia) som utbyteselev.

– Där kände jag mig inte alls finsk. Jag kände mig mer svensk eller stockholmsk.

Musik under namnet Yoko Bono

Jonas Karén håller också på med musik. Han har precis gett ut en EP, med elektronisk popmusik. Han sjunger mest på svenska, men ibland också på finska.

Ditt artistnamn är Yoko Bono, varifrån kommer det?

– Vi hade ett band, men de andra bandmedlemmarna skaffade riktiga jobb. Så, jag var tvungen att komma på något eget. Jag är blyg, jag har haft socialfobi och har det fortfarande. Därför ville jag ha ett kraftfullt namn. Yoko Ono och Bono tillsammans blir lite knäppt och det passade, tänkte jag.

Artikeln publicerades första gången 10.8.2016.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".