Jorma Ikäheimo, Josefine Sundström och Marika Pietilä i studion.
Jorma Ikäheimo, Josefine Sundström och Marika Pietilä. Foto: Bradi Juvier/Sveriges Radio
Finnblicken

Josefine Sundström: Min mammas och mormors kämparliv i Österbotten påverkar mig än i dag

"Jag har fått med mig en stor kärlek till Finland"
4:47 min

Josefine Sundström är glad att hon har fått växa upp med tre kulturer, den svenska, finska och finlandssvenska. Hennes mammas och mormors öde påverkar henne än idag.

Josefine Sundström är utbildad balettdansös och danspedagog från Kungliga Svenska balettskolan, men hon har också jobbat som programledare på SVT i flera produktioner och är för tillfället programledare på Morgon i P4 Stockholm.

Josefine Sundström debuterade som författare med boken Vinteräpplen år 2010. Boken har inspirerats av hennes mammas och mormors liv i Kaskö i Sydösterbotten, om deras kamp och flytt till Sverige.

De hade ett kämparliv, ett liv som än idag påverkar mig.

– Boken är på självbiografisk grund. Jag har lånat lite från min mammas historia och av det som min mormor har berättat.

Josefines mamma växte upp på en ö utanför Kaskö i Österbotten.

– De hade det tufft och det var fattiga tider. Min mamma växte upp på 40-talet och de hade just upplevt kriget. Det var ett kämparliv, ett liv som än idag påverkar mig. Inte så att jag har upplevt samma som de, men jag känner av arvet.

Det är fantastiska miljöer i Österbotten och Kaskö är en spännande plats.

Kvinnors kraft i flera generationer

Boken handlar om kvinnors kraft under tuffa tider och hur man kan lämna ett tungt socialt arv och gå vidare.

Boken är ännu en historia som ges ut i Sverige där finska människor är våldsamma alkoholister och lever i misär, vad tänker du om det?

Jag ser inte att min bok följer en viss linje. Det här är inte på något sätt talande för hela Finland. Jag ville lyfta fram ett människoöde. Men när människor far illa och är fattiga och sprit är det enda bedövningsmedel man har, så kan det vara det man tar till. Sprit i överflöd kan leda till farligheter och så var det för min mamma som tvingades fly från sin älskade hemstad.

Jag vill lyfta fram hur ett missbruk i kombination med att man är en våldsam person kan påverka flera generationer. Jag pratar inte om att det är ett finskt problem, det förekommer över hela världen.

I augusti 2016 gav Josefine ut sin första barnbok, Sagasagor, studsmatta, simskola och en borttappad tigertass.

Relaterat

Mer om Finnblicken

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".