Iiris Viljanen
1 av 3
Foto: Jessica Gow/TT
Iiris Viljanen
2 av 3
Foto: Jessica Gow/TT
Iiris Viljanen hymyilee kameraan
3 av 3
Iiris Viljanen har haft ett framgångsrikt år. Foto: Veronica Karlsson/Sveriges Radio
Finnblicken

Iiris Viljanen gjorde årets nästbästa album

Lyssna på finska: Onko Iiris Viljanen Ruotsin uusi räppikuningatar?
1:35 min

Musikern Iiris Viljanen har haft ett framgångsrikt år. Hon har släppt två album varav det senare prisats till skyarna och som grädde på moset rankades Viljanens album som årets näst bästa i TT:s superlista.

28-åriga Iris Viljanen från finska Österbotten har vind i seglen. Få musiker kan stoltsera med två album under samma år. I våras släpptes Viljanens första instrumentala album Kiss me Stupid och i september kom hennes andra album för året Mercedes.

Framför allt höstens album har hyllats av kritiker. TT:s så kallade superlista, som grundar sig på listor av musikkritiker, dagstidningar och musikmagasin, ansåg att albumet Mercedes är årets näst bästa. Frida Hyvönens album Kvinnor och barn tog hem förstaplatsen i år.

– Det känns naturligtvis jättebra, men samtidigt är det lustigt att texterna, som jag själv kommit på, uppskattas av andra, säger Viljanen.

Allt började med Årstavikens strand

År 2014 skrev Iiris Viljanen sången Årstavikens strand, men då var sångtexten på finska.

– Många saker hade hänt i livet och jag hade mycket text inom mig som ville komma ut.

Jag skrev låten och det kändes väldigt bra. Trots att jag inte spelade den för någon kände jag direkt att det här var något jag kunde arbeta vidare på.

Det nya albumets grund var därmed skapad, men det skulle ta mer än ett år innan Årstavikens strand skulle leda till ett helt album.

Ny rapdrottning?

I jämförelse med vad Iiris Viljanen producerat tidigare är Årstavikens strand och albumet Mercedes också en helt ny riktning musikstilsmässigt.

År 2015 var Viljanen också aktuell med en av årets mest hyllade skivor, nämligen Vasas Flora och Faunas album Släkt med Lotta Svärd. Viljanen spelade en central roll i musikgruppen, men precis innan albumet skulle släppas lämnade hon plötsligt Vasas Flora och Fauna.

Till skillnad från Vasas Flora och Faunas melodiska och visaktiga musik består Iiris Viljanens nya album av mycket pratsång med melodier i bakgrunden. Det har lätt till att musikkritiker börjat kalla henne för rappare.

– Jag tycker det är ganska kul för jag lyssnade mycket på hip-hop och rap när jag var yngre och jag gillar den sortens musik, säger Viljanen skrattande.

Trots att Viljanens musikstil är ny för många är det ett beprövat koncept för henne själv som vuxit fram under en längre tid.

Jag vill gärna skriva rapmusik, men jag vill göra det på mitt eget sätt och undvika den hårda och råa stilen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".