Melanie Martinsson ler med ögonen fast
1 av 2
Foto: Sari-Anna Söderman Sveriges Radio/Sisuradio
Närbild av Melanie Martinsson
2 av 2
Foto: Sari-Anna Söderman Sveriges Radio Sisuradio
Finnblicken

Musikern Melanie is demented ger bort alla extra intäkter till välgörenhet

"I det här råa samhällsklimatet tycker jag det är extra viktigt att ge bort"
4:38 min

Melanie Martinsson har nyligen gett ut ett nytt album. Skivan är mörk och behandlar skjutningarna på hans ort och det politiska klimatet generellt. Vinsten ger Melanie bort och lever själv på minimum.

Melanie is demented är Melanie Martinssons artistnamn. Han är musiker och författare, uppvuxen i Jakobsberg norr om Stockholm.

Musiken är en blandning av hiphop, punk, elektro och metal. Melanie definierar den själv som en blandning av olika musikstilar och om man måste sätta en etikett på så skulle han säga att musiken ligger närmast grime, som är en blandning av hip hop och drum and bass.

År 2014 gav Melanie is demented ut albumet Blind som var ett soundtrack till boken han skrivit med samma namn.

Alternativt mörker

Hans nya album heter We Split Up Searching For You.

– Den är live-orienterad och behandlar ganska mörka saker. Den behandlar det politiska klimatet idag och alla skjutningar som hände på min ort i fjol.

Mina vänner var med i Bataclan i Paris också, så jag kände att jag behövde göra en temaskiva om det också.

Melanie har skrivit låtar både om döden och om att leva lyckligt. Det är kontrasterna som tilltalar honom.

– Det är mycket kontraster i min musik. De absoluta kontrasterna tror jag att jag har fått från graffittikulturen.

Melanie sålde guld med skivan Blind och hade år 2015 en utsåld Europaturné. Speciellt populär blev han i bland annat Portugal, även om han aldrig tidigare hade besökt landet.

Jag tror att länder som Portugal, Spanien och till och med Finland är mer öppna för lite mer alternativ musik, till skillnad från Sverige.

Skänker bort vinsten

Melanie ger bort alla extra intäkter till välgörenhet.

– Jag bor i ett land som tillåter mig att jobba med musik och det betalar min hyra. När jag väl släpper en skiva vill jag gärna ge någonting tillbaka. Och i det här råa samhällsklimatet så tycker jag att det är viktigare och viktigare att bara ge bort. Å andra sidan det är också en form av ego-död hämtat från buddismen, att bara ge och ge. En form av självdestruktivitet men på ett positivt sätt.

Jag ligger efter med en hyra på grund av det nu, så det är inte så smart förstås. Det är knapert, men herregud jag klarar mig.

Relaterat

Mer om Nöje & populärkultur

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".