Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
romaninainen selin ikkunan edessä
Foto: Veli Brijani, SR Romano
Finnblicken

Romsk kvinna diskriminerades av Mora kommun - är inte nöjd med enbart skadestånd

Lyssna på finska: "Jag vill inte ha deras pengar, jag vill ha tillbaka mina barn"
1:41 min

Mora kommun medger diskriminering av en romsk kvinna, när hon inte fick träffa sina tre barn som var omhändertagna. Enligt diskrimineringsombudsmannen DO baserades beslutet på fördomar om romer. Men kvinnan är inte nöjd med förlikning.

Barnen omhändertogs år 2014, men det var först sommaren 2016 som mamman fick träffa sina barn. Enligt diskrimineringsombudsmannen, DO, kunde kommunens beslut att avskärma kvinnan från sina barn inte motiveras och enligt DO fattades beslutet om strikt umgängesbegränsning utifrån fördomar om romer. 

Kommunen medger nu att diskriminering skedde i samband med beslutet om umgängesbegränsning. 

Kommunen ska betala kvinnan 200 000 kronor i skadestånd. Men kvinnan anser inte att ett skadestånd är den form av upprättelse hon hade velat ha.

Jag vill inte ha deras pengar, jag vill ha mina barn.

Enligt den romska kvinnan vill kommunen inte gå till rätten med det hela, eftersom all fakta då skulle komma upp till ytan.

– Och nu tror de att jag skulle vara nöjd bara jag får 200 000 kronor. Jag vill inte ha deras pengar. Jag vill ha mina barn.

Ärendet avklarat enligt DO

Enligt Anna Rosenmüller Norlander, processförare på DO, var en förlikning det enda alternativet när kommunen erkände sin kränkning.

– Ärendet är avslutat hos DO nu, eftersom kommunen har erkänt att diskriminering har förekommit. Vi kommer inte att göra något mer gällande det här ärendet, och den perioden som avses.

Moras socialchef Anna-Lena Hållmats Bergvik erkänner att kvinnan blev kränkt och att de nu ska utreda händelseförloppet så att något liknande inte sker igen.

– Handläggarna får titta på vilka rutiner vi har här.

Den romska kvinnan säger att hon inte tänker ge upp innan hon har fått tillbaka sina barn.

Sisuradio har valt att inte publicera kvinnans namn.

Relaterat

Mer om Minoritetsfrågor

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".