Finnblicken

Finland, årets hetaste land – så här föddes listan om det trendiga landet i öst

1:06 min

Finland är hetare än någonsin, i alla fall om man ska tro Markus Thunberg på tidningen Café. Listan med det trendigaste från Finland just nu blev viral. Men innehållet på listan är något Markus har samlat på sig under en längre tid.

Finland har blivit Funland, så skriver Markus Thunberg som inledning på sin hitlista där han listar tretton punkter varför Finland är det hetaste landet just nu.

För gemene finländare är listan kanske inget nytt. Finland har hela tiden varit coolt, men nu förstår också omvärlden det. Nu är landet i ropet.

Varför gjorde du den här listan?

– Jag har en finsk mamma, så jag har alltid varit intresserad av Finland. Nu kändes det som att man kunde göra en lista och ha med lite roliga saker. Kalsongfyllan till exempel, men också andra saker som verkligen är i ropet just nu.

Jag skulle gärna åka till Finland oftare nu.

Hur skulle du förklara att ”dra kalsarikännit”?

– Jag tror att ganska många någon gång har haft den känslan att man inte vill röra på sig, man vill inte ta sig utanför dörren, inte ens skicka ett sms till kompisarna att man vill ut och ta en öl. Man vill bara stanna hemma i sina kallingar och bli lite full.

Finskt mode i ropet

Listan spreds snabbt och Markus berättar att han fått många glada meddelanden.

– Jag har mest hört och sett glada kommentarer. Många är glada att Finlands fränhet också uppmärksammas här i Sverige. Det har varit mycket glada tillrop.

Jag har sett väldigt mycket mer finskt mode på senaste tiden, jämfört med tidigare.

Hur är det med andra finska delikatesser, som karelska piroger och memma till exempel?

– Memma har jag otroligt svårt för. Det kan jag nästan inte ens äta. Karelska piroger är jättegott det äter jag gärna, både på torget i Helsingfors och mer österut där mamma kommer ifrån.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista