Finnblicken

Yolanda Ngarambe: "Min identitet som löpare är starkast"

0:58 min

Yolanda Ngarambe har tillhört det svenska Finnkampen-laget. Hon är bosatt i USA. Hennes syn på den egna identiteten förändras beroende på var i världen hon befinner sig.

– I USA frågar de alltid om man är svart eller vit. I Sverige får jag frågan från vilket land jag kommer. Jag vill inte svara på det sätt de förväntar sig. Jag är jag. Och jag är stolt över den jag är.

Jag har svårt att förhålla mig till raser och begreppet ras, eller i mitt fall att jag till hälften skulle tillhöra en ras.

Yolanda Ngarambe är 1500 meters löpare, och det är hennes starkaste identitet.

– Jag tänkte alltid att jag var precis som alla andra. Därför kom det som en chock när folk började fråga var jag kom ifrån. Jag svarar bara att jag kommer från Sverige.

I USA där Yolanda delvis bor nuförtiden förhåller man sig annorlunda till identitet. Yolanda beskriver hur hon där måste välja vilken ras hon tillhör.

– Jag har svårt att förhålla mig till raser och begreppet ras, eller i mitt fall att jag till hälften skulle tillhöra en ras. Då måste jag också identifiera mig som del av en grupp där ingen delar mina erfarenheter eller har samma bakgrund. Men träffar jag en person som till exempel har en pappa från Uganda eller en mamma från Finland känner jag genast att vi har någonting gemensamt.

”I Finnkampen fick jag känna mig finsk”

Det finns tillfällen när Yolanda får känna sig extra finsk.

Hemma med mamma samt under somrarna i Finland talar Yolanda alltid finska.

Men den finaste stunden enligt henne själv var när hon fick tävla i Finnkampen i Stockholm 2015.

– När jag sprang i det svenska laget i Finnkampen bestämde jag mig för att bara tala finska med de finska deltagarna. Jag sa till alla att jag kommer från Finland. Det var en häftig dag!

Artikeln är del av en serie om afro-sverigefinskhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista