Sedlar i plånbok.
Bedragarna har haft äldre sverigefinska kvinnor som måltavla. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Finnblicken

Lurade äldre blir utan ersättning

Lyssna på finska och svenska: Rätten gick inte med på flera av de äldres ersättningskrav
1:27 min

Två män har dömts till fängelse i den bedrägerihärva, där ett stort antal sverigefinska äldre kvinnor lurades på pengar.

Hudiksvalls tingsrätt har dömt två män till fängelse för bland annat stöld och grovt bedrägeri efter att ha lurat ett flertal äldre. Men rätten gick inte med på flera av de äldres ersättningskrav.

Kammaråklagaren Christer Sammens är missnöjd med rättens beslut att enbart ge ersättning till de som blivit rånade i sitt hem och inte till de som blivit lurade och självmant gett exempelvis sitt bankkort till bedragaren.

– De som är bestulna i bostaden anser man är berättigade till kränkning medan de som bara har blivit lurade på sitt bankkort inte är berättigade till kränkning, säger Christer Sammens.

Blev först lurad på alla kontanter, sedan bankkortet

Sylvi Malminoksas över 80-åriga väninna är en av de utsatta. Hon kunde vid tillfället när bedragaren ringde inte se eller höra några tecken på att bedragaren inte skulle vara den släkting som han gav sig ut för att vara.

Hon släppte in bedragaren och gav honom alla kontanter hon hade, sammanlagt 1500 kronor. Strax efter detta kom ett samtal och mannen sa att pengarna inte hade räckt. Bedragaren fick den äldre damens bankkort och kod.

Döms till flera års fängelse

Bedragarna har framförallt haft äldre sverigefinska kvinnor som måltavla. Männen har angett sig för att vara släktingar och lurat till sig offrens bankkort och koder.

En av männen, en 31-årig man från Södertälje, döms till fängelse i ett år och nio månader, bland annat för stölder och 19 fall av grovt bedrägeri.

Den andra gärningsmannen, en 24-åring, får fängelse i tre år. Han döms bland annat för ett rån, stölder och 144 fall av grovt bedrägeri.

Relaterat

Mer om Finnblicken

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".