Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Finnblicken

Kortdokumentär: Många sverigefinnars före detta arbetsplats drabbades av Sveriges största PCB-läcka någonsin

Publicerat måndag 24 april 2017 kl 12.30
Lyssna på kortdokumentären på finska: PCB-läckan i Upplands Väsby
15 min
entinen valimoalue Upplands Väsbyssä
1 av 2
Före detta gjuteriområde i Upplands Väsby. Foto: Marika Pietilä, Sveriges Radio Sisuradio

År 2013 avslöjades att Upplands Väsby hade drabbats av den största PCB-läckan i svensk historia. Orsaken till läckan är oklar än idag men läckaget spåras tillbaka till det gamla gjuteriområdet, många sverigefinnars före detta arbetsplats.

I Upplands Väsby utreder man för tillfället vad man ska göra med resterna av de PCB kemikalier som läckt ut i naturen efter det enorma läckaget.

Flera ton kemikalier har hittats i Oxundasjön och Väsbyån. I tillägg till att vattensystemen är drabbade har man hittat PCB också i marken i det gamla nedlagda gjuteriområdet i centrum av staden.

Gjuteriet som i folkmun kallades för Messingen har i tiderna haft ett stort antal sverigefinska arbetstagare.

Eftersom PCB är skadligt både för människan och miljön är många av kommunens sverigefinnar inte bara oroliga för miljön utan också för sina nuvarande eller före detta arbetskollegor, speciellt sedan läckaget kunde spåras tillbaka till just deras gamla arbetsplats.

Det är verkligen en skrämmande tanke när man vet hur farligt gift det är fråga om.

Under år 2017 har kommunen samlat tidigare medarbetare från området för att tillsammans försöka komma underfund med hur, var och när läckaget kunde ha skett.

Vad är PCB?

PCB är en kemikalie som är skadlig för såväl naturen som människan. Ända in på 1970-talet användes PCB inom industrin, men kemikalien förbjöds senare på grund av dess skadliga effekter.

Med hjälp av ändringen i miljölagen och förbudet av PCB har man lyckats spåra läckaget tillbaka till någonstans mellan 1940-talet och mitten av 1970-talet.

Ronja Krische som är projektledare för utredningen tror att läckan har skett under en längre tidsperiod.

– Vi vet att det skedde en brand i området på 1940-talet så den kan säkert ha haft en påverkan. Men sen gissar vi på för att det har hanterats olika typer av kemikalier i verksamheten under lång tid och det handlar om kanske 30 år och då har det läckt lite hela tiden och efter många år så blir det till slut stora mängder, säger Krische.

Skadligt men orsakar inte akuta dödsfall

Många tidigare arbetstagare på området har under den senaste tiden blivit oroliga för om PCB-läckan kan orsaka allvarliga hälsoskador.

Helen Håkansson, professor på Karolinska Institutet och expert på miljöföroreningar och hälsofarliga kemikalier bestrider att exponering för PCB leder till akuta dödsfall.

Man dör alltså inte akut utav att man blir utsatt för PCB ens i höga doser.

Enligt Helen Håkansson leder en exponering snarare till andra sjukdomar. Exempelvis har man länge diskuterat huruvida PCB är cancerframkallande.

– Den internationella organisationen för cancerriskbedömningar IARC har nyligen gjort en bedömning utav PCB och där kommit fram till att PCB kan orsaka cancer hos människor, säger Håkansson.

Lyssna på kortdokumentären om kemikalieläckan i Upplands Väsby genom att klicka på play-knappen för ljudfilen under rubriken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".