Månskensbonden, Markus Bergfors lutar sig mot en stenvägg
Markus Bergfors "Månskensbonden" är uppvuxen på landsbygden men har alltid haft ena foten i staden. Foto: Erkki Kuronen/Sveriges Radio
Finnblicken

Mer österbottniskt vemod med Månskensbondens nya singel

"Jag vill berätta historier från landsbygden och om människorna som bor där"
2:53 min

Första singeln Döpt i Kyro älv släpptes i juni 2015. Efter det kom melankoliska För sent för ibland ut. Nu ger Månskensbonden eller Markus Bergfors ut sin tredje singel Nattfilen med samma österbottniska vemod, men med lite mer inslag av pop.

Under de senaste åren har det dykt upp allt fler finlandssvenska artister som sjunger på olika österbottniska dialekt.

Precis som exempelvis Vasas Flora och Fauna, Iiris Viljanen, Närpesbördiga Hanna Lagerström och Rickard Eklund skriver och sjunger Markus Bergfors också på sin egen finlandssvenska dialekt.

Markus Bergfors kommer från Kvevlax i Korsholm utanför Vasa i Finland. Hans musik har beskrivits som österbottniskt noirpop.

Den första singeln Döpt i Kyro älv var den första sången han skrev på svenska. Tidigare hade han skrivit mest på engelska.

Månskensbonde i tredje generationen

Artistnamnet Månskensbonden tog han eftersom han själv är tredje generationens månskensbonde.

– En månskensbonde är någon som inte är bonde på heltid, utan som har ett vanligt jobb, ett kontorsjobb på dagarna och sen är bonde på kvällarna. Min pappa och farfar var riktiga månskensbönder.

Jag är ju ingen bonde i dess rätta bemärkelse, men jag håller på med musik och det är ju också lite så att man måste ha ett vanligt kontorsjobb på dagarna för att kunna försörja sig, och så håller man på med musik på kvällarna.

Markus är uppvuxen på landsbygden men har ändå alltid haft ena foten inne i staden.

Hans musik handlar mycket om kontrasten mellan stad och landsbygd.

– Det handlar mycket om dualiteten mellan landsbygd och stad och hur de allt mer smälter samman och hur landsbygden försvinner.

Jag vill berätta historier från trakten där jag växte upp och från landsbygden generellt, och om de människor som bor på landet.

Just nu jobbar Månskensbonden också med sitt första album.

– Planen är att det ska bli tio låtar uppgrävda ur den Österbottniska myllan.

 

Månskensbonden spelar på Finntastic Festival på Oceanen i Göteborg fredag 28.4 och på Finlandsinstitutet i Stockholm lördag 29.4.

Relaterat

Mer om Nöje & populärkultur

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".