Helmer Holm står framför en blå korvvagn.
1 av 5
Helmer Holm står framför sin korvkiosk. Foto: Johannes Samuelsson (en av bilderna på utställningen på Västerbottens museum).
Korvgubben Helmer Holm
2 av 5
Helmer Holms korvkrig i Umeå hamnade på museum Foto: Johannes Samuelsson
Korvmanifestationi Umeå
3 av 5
Johannes Samuelsson manifesterar och Helmer Holm dokumenterar. Foto: Albin Grind
Affisch på korvmanifestationen
4 av 5
Foto: Johannes Samuelsson
Helmer Holm i sin blåa korvvagn
5 av 5
Foto: Johannes Samuelsson

Helmers korvkrig i Umeå på museet

"Korven och gubben ska vara varma"
4:41 min

Finlandssvenska Helmer Holms kamp för att få behålla sin blåvita korvvagn i Umeå engagerade väldigt många för fem år sen. Nu har korvkriget ställts ut på Västerbottens museum.

– Jag känner mig stolt över att komma hit och se vad jag har kämpat för. Jag känner mig som en vinnare, säger Helmer Holm från Maxmo i Finland om utställningen.

Det som kom att kallas Korvkriget handlade om att Umeå kommun ville att alla torgvagnar skulle se likadana ut. Syftet var att få en mer enhetlig stadsbild.

– Problemet med de nya vagnarna var att de var öppna och att det blåste in i dem, säger konstnären och fotografen Johannes Samuelsson. Han både engagerade sig i och dokumenterade konflikten och är upphovsman till utställningen.

Sparken från torget

Umeå kommuns beslut om de nya vagnarna skulle för Helmers del göra att han skulle tvingas sluta som korvgubbe. På grund av hälsoskäl kunde han inte arbeta i en öppen och dragig vagn.

Till svar fick han av kommunens folk att "den som inte vill jobba får sluta".

– Jag hade ju läkarintyg också, jag hade fått en blodpropp i benet. Det första intyget försvann – jag visste att de hade kastat bort det - men läkaren sände ett nytt.

"Korven och gubben ska vara varma"

Johannes Samuelsson arbetar som adjunkt vid arkitekthögskolan i Umeå och är samtidigt frilansande konstnär.

Han besökte Helmers vagn för att köpa korv och fíck på köpet höra om hans kamp. Johannes tyckte att det var ett märkligt beslut att man skulle designa korvvagnar som inte passar för korvgubbarna.

– Jag tänkte på vad som hade gått snett och vad det säger om dagens stadsplanering. Eftersom jag undervisade i såna frågor så tänkte jag att jag kunde undersöka det hela.

Johannes intervjuade politiker, tjänstemän och andra inblandade. På köpet blev Helmer och Johannes också kompisar.

– Jag ville inte vara den som kom beskedet att "nu måste du flytta, Helmer". Jag ville hellre komma med beskedet "nu kämpar vi".

Helmer vann kampen

Det var inte bara Johannes Samuelsson som engagerade sig i kampen. På en dryg vecka samlades 800 namnunderskrifter in. Många som ställde upp för Helmer var vegetarianer eller veganer och som tack började Helmer sälja korv som passade dem.

Helmer meddelade att han skulle behålla sin varma vagn till varje pris.

– De får sätta handbojor på mig, sade Helmer i ett av de TV-inslag som gjordes om konflikten. Vi finländare är envisa!

Kort därefter gav kommunen med sig. Helmer fick dispens att använda sin gamla vagn, en dispens som fortfarande är i kraft.

Utställningen består av fotografier, artiklar och Johannes skriverier. Nu hoppas Helmer och Johannes att kunna visa den i Finland också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".