En kvinna med mörkt hår sitter med ett barn med blont hår
Sonja Jakobsson och Saga flyttade från Dalarna till Göteborg på grund av Sverigefinska skolan. Nu finns skolan inte längre. Foto: Lotta Hoppu / SR Sisuradio

Sverigefinska skolan stängde: Tvingas flytta till Finland

Lyssna på finska: "Ingen vill splittra familjen"
1:39 min

När Sverigefinska skolan i Göteborg stängdes i början av året har flera sverigefinska familjer fått tänka om när det gäller barnens skolgång. Sonja Jakobsson har nu fattat beslutet om att flytta till Finland för att dottern Saga ska få bevara det finska språket.

Det finns cirka 30 barn på de tvåspråkiga finskspråkiga förskoleavdelningarna i Göteborg som ska börja i förskoleklassen till hösten. Och utöver dem bor det tiotals andra barn med finskt påbrå i samma ålder i staden.

Men nu till hösten, för första gången i decennier, finns det inget finskspråkigt alternativ bland grundskolorna i Göteborg.

Familjen på väg att splittras

Vid ett köksbord i en villa i Västra Göteborg sitter en frustrerad mamma. Sonja Jacobsson, hennes man och två barn flyttade från Dalarna till Göteborg på grund av att det fanns en sverigefinsk skola i staden. Men nu, efter att den tvåspråkiga skolan i december lades ned, är Jakobsson beredd att fatta ett drastiskt beslut för att dottern Saga, 5, ska få lära sig finska.

– Det enda scenariot som jag ser framför mig just nu är att jag och barnen flyttar till Finland och min man stannar kvar i Sverige.

Planen är att Saga och hennes lillebror ska få gå ett år i en finskspråkig förskoleklass och förskola i Finland. Sedan kommer de kanske tillbaka till Sverige eftersom det blir svårt för Jacobssons make, som inte pratar finska, att hitta ett jobb i Finland.

"Räcker inte"

Nu när det inte längre finns en sverigefinsk skola i Göteborg är det enda alternativet som erbjuds maximalt 80 minuters modersmålsundervisning i finska i veckan. För Sonja Jakobsson räcker det inte:

– Jag har fått kämpa förgäves för att få den här modersmålsundervisningen för mina barn på förskolan, men det har inte gått. Det kan förstås gå när man väl börjar på lågstadiet, men 80 minuter i veckan kommer inte att kunna rädda deras finska.

Mina barn pratar sämre och sämre finska för varje år som går.

Kommunalrådet: Stadsdelar har ansvaret 

Men just nu finns det inga andra alternativ i kommunen. Kommunalrådet Karin Pleijel (MP) som har ansvar för skolor och förskolor säger att det är olika stadsdelar som har ansvar för barnen – och deras språkliga behov.

–  Jag utgår från att stadsdelen där dehär barnen bor fångar upp behoven av modersmålsundervisning. Man håller på med att titta på vilka som ska börja i förskoleklass till hösten.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".