Johanna von Kræmer-Elmqvist seisoo studiossa huivi kaulassa , foto: Timo Laine/SR Sisuradio
Johanna von Kræmer-Elmqvist

Sverigefinska skolan i Kista: rektorn slutar

Lyssna på finska:
1:40 min

Rektorn för den sverigefinska skolan i Kista slutar vid vårterminens slut. Rektorn Johanna von Kraemer-Elmqvist har meddelat föräldrarna att hon fram till dess skall försöka åtgärda de brister i skolans verksamhet som Skolinspektionen pekat ut i sin granskning av skolan.

Skolinspektionen har bland annat anmärkt, att skolan inte tillhandahåller specialundervisning för elever med särskilda behov. Det finns inte heller någon skolkurator eller psykolog på skolan.

Flera elever har under de senaste åren bytt skola. De föräldrar Sisuradio pratat med, säger att man inte bytt pga bristerna Skolinspektionen pekar ut, utan skälen har snarare varit att arbetsklimatet på skolan har försämrats.

Sinikka Sjöstedt vid skolans styrelse säger att rektorn inte slutar pga av motgångarna, utan att det är helt normalt att man byter arbetsplats ibland.

Den sverigefinska friskolan i Göteborg stängdes i januari pga liknande brister i verksamheten.

Sverigefinska skolan i Kista grundades 1995 i Kista. Skolan omfattar förskola, förskoleklass, skolklasser 1–5 och fritidshem.

Den sverigefinska skolan i Kista har i höst 34 elever.

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".