Martin Dribe i sitt arbetsrum.
Martin Dribe har forskat om invandrarnas äktenskap. Foto: A-L Hirvonen Nyström/SR Sisuradio

Nordbor mer benägna att hitta en svensk partner jämfört med finländare

1:38 min

Finländare väljer oftare partners med samma bakgrund än andra nordbor i Sverige. Samtidigt är det vanligare att finska kvinnor hittar en svensk partner än att de finska männen gör det.

Martin Dribe, professor i ekonomisk historia vid Lunds universitet, har forskat om invandrare, deras äktenskap och val av partner.

– Språket är förmodligen den viktigaste faktorn som skiljer finnarna från andra invandrade nordbor i Sverige, säger han.

Svensken populärast

Trots det är den vanligaste partnern för dem med finsk bakgrund en svenskfödd person.
Över 60 procent av första generationens invandrade finska kvinnor har en svenskfödd partner. När det kommer till Finlandsfödda män med partner som är född i Sverige är siffran 50 procent.

Enligt en rapport som Sisuradio beställt av Statistiska centralbyrån, SCB, är över 90 procent av andra och tredje generationens sverigefinländares partners svenskfödda. 

På den fronten har finnarna liknande beteendemönster som syd- eller östeuropéer.

Finländare som flyttar till Sverige väljer även oftare en partner med samma ursprung. Något som skiljer sig från övriga nordbor.

– 55 procent av alla hitflyttade finska män gifter sig med någon som delar samma bakgrund och för kvinnorna är det nästan 40 procent som gör det, säger Dribe.

I SCB:s rapport framkommer det också att nästan hälften av de finskättade männen i Sverige har en Finlandsfödd partner. För finska kvinnor är den siffran runt 35 procent. 

Äktenskap med invandrare allt vanligare

När invandringen ökar blir även äktenskap mellan de som är svenskfödda och de som invandrat allt vanligare, menar Martin Dribe.

På 1970-talet gifte sig fem procent av svenska män med någon som invandrat till Sverige. Den siffran ligger idag på 15 procent, enligt Dribe.

Män väljer främst partners med en bakgrund i Ryssland och Asien, medan kvinnor oftare har en partner med ursprung från Västeuropa eller Mellanöstern.

Thailändska kvinnor är den tredje vanligaste partnern för alla tre generationer män med kopplingar till Finland, och de har passerat finländaren som vanligast partner för svenskar, säger professor Martin Dribe.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista