Rauhanturvaaja Simon Korpe
1 av 3
Simon bär med sig familjens historia och finskheten genom ringen. Foto: Jonathan Sseruwagi/Sveriges Radio Sisuradio
En ring med text 1940
2 av 3
Järnringen fick finländare som tack för att ha skänkt sin vigselring i förmån för Finlands försvar. Foto: Jonathan Sseruwagi / Sveriges Radio Sisuradio
En äldre kvinna som sitter framför en fönster.
3 av 3
Anita och hennes systrar hittade ringen när de städade mamma Nannas lägenhet efter hon gick bort. Foto: Jonathan Sseruwagi / Sveriges Radio Sisuradio
Finnblicken

"Jag bär med mig familjens historia och finskheten genom ringen"

Anita Sällbergs barnbarn Simon om den finska järnringen
10 min

22-åriga Simon jobbar inom försvaret och bär med sig gammelmormors järnring runt halsen. Han berättar vad ringen har betytt för honom.

Jag hade gärna lärt mig att prata finska, men jag är ändå stolt att jag kan bära familjens historia och finskheten genom ringen.

Under finska vinterkriget och efter Moskvafreden skänkte ungefär 315 000 finländare sina vigselringar till förmån för Finlands försvar.

En av dem var 92-åriga Anita Sällbergs mamma Nanna Paavilainen.

Anita Sällberg och hennes systrar hittade ringen när de städade mammans lägenhet efter hon gått bort.

Anita har vårdat ringen med omsorg ända tills hon skänkte den till barnbarnet Simon, som jobbar inom försvarsmakten utomlands. Ringen har han burit som en sorts skyddsamulett.

– Jag fick en berättelse om ringen när jag fick den. Den har väldigt stort historiskt värde. För mig är det en påminnelse att ens förfäder har haft det svårt för att man själv ska få ha det bra. 

Ett sätt att ge tillbaka

Simon har tjänstgjort utomlands. Hans intresse för militären utvecklades redan i unga år.

När jag var 12 eller 13 år kanske. Jag hade hört alla historier om finska vinterkriget och om Sverige under uppväxten. Det kändes som ett bra sätt att bidra till samhället.

"Lärde känna mig själv"

I Sverige har vi levt ett relativt tryggt liv men i Finland, som i år fyller 100 år, har man som självständig nation varit med om fyra krig.

Simon berättar om sina erfarenheter som fredsbevarare och hur det har format honom till den personen han är idag. 

– När man ställs inför vissa situationer så hinner man inte riktigt tänka på rädsla. Jag lärde känna nya människor där nere, folk från andra nationer och man lärde sig att samarbeta med människor även när det uppstod friktioner. I det stora hela lärde jag mig att känna mig själv och det är bara positivt, säger Simon.

Jag tror inte att det är många 22-åringar som egentligen vet vilka de är innan de har skalat bort alla lager av sin personlighet. Då blir det helt tydligt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".