Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Finska lärare lockades till svenska skolor – lamt resultat efter vårens satsning

Julkaistu torsdag 17 augusti 2017 kl 12.49
Bara en handfull anställningar - trots det är kommunerna nöjda
(1:35 min)
skola skolan koulu opetus opiskelu
Enligt Europeiska kommissionens arbetskraftnätverk EURES, rekryteringsprojektet var inget bakslag trots att resorna endast resulterat i ett fåtal anställningar. Foto: Anni Emilia Alentola/SR Sisuradio

Under våren åkte ett flertal kommuner till Finland för att rekrytera finska grundskolelärare. Målet var att underlätta lärarunderskottet och trots att fångsten endast är en handfull lärare, är kommunerna nöjda med resultatet.

På finska: Suomalaisopettajien rekrytointi toi vaisun tuloksen – kunnat ovat silti tyytyväisiä

Sverige dras med svår lärarbrist. I Finland finns det däremot drygt 4000 arbetslösa lärare.

Örebro, Eskilstuna, Malmö och Borås tog under våren vara på chansen för att åtminstone underlätta det rådande glappet mellan antalet lediga lärartjänster och antalet behöriga lärare.

Den nytänkande satsningen resulterade i rekryteringsresor till Finland.

Eskilstuna fick ett litet försprång. Kommunen arrangerade sin första rekryteringsresa redan under hösten 2016 och tjuvstarten gav resultat.

Den första finska läraren anlände till Eskilstuna redan under våren 2017 och inför skolstarten anlände ytterligare finsk förstärkning, berättar HR-konsult Ulrika Orrblad.

– Vi har lyckats anställa enstaka lärare tack vare resorna till Finland. Det åtgärdar inte lärarbristen i kommunen, men framför allt hoppas vi att satsningen ger ringar på vattnet, säger Orrblad. 

Vill visa att Sverige är en aktör

Borås fick bita i det sura äpplet. Kommunen erbjöd tjänst åt två finska lärare, men båda tackade nej i slutändan.

Örebro hade däremot större framgång. Verksamhetschef för grundskolan, Monica Skantz, berättar att Örebro anställt en lärare och en elevassistent från Finland. Dessutom har kommunen fortfarande några rekryteringsprocesser på gång.

Även Malmös krafttag gav resultat, berättar Daniel Lindbladh på Malmös grundskoleenhet.

– Fem personer ansökte om lärartjänster i samband med rekryteringsresorna och under våren fick staden in fler ansökningar från Finland, berättar Lindbladh.

Malmö anställde ingen lärare från Finland den här gången, men det beror mer på de finska lärarnas ämnesbehörighet i kombination med de tjänster som låg ute, menar Lindbladh.

Rekryteringsresorna handlar också om att knyta kontakter och visa att Sverige är en aktör för de finska lärarna.

Arbetsförmedlingen fokuserar på framtiden

Arbetsförmedlingen har också varit med på ett hörn genom Europeiska kommissionens arbetskraftsnätverk Eures, som hjälper arbetskraft att röra sig fritt inom EU och ESS.

Eures-rådgivare Carina Grimstad håller inte med om att rekryteringsprojektet varit ett bakslag trots att resorna endast resulterat i ett fåtal anställningar. Enligt Grimstad är det för tidigt att dra slutsatser i nuläget.

– Kommunerna har fått viktiga kontakter i Finland och de finska lärarna och lärarstuderandena har en helt ny uppfattning om den svenska arbetsmarknaden och lärarbranschen.

Vår erfarenhet är att rekryteringar mellan länder i allmänhet tar betydligt längre. Det brukar dröja mellan ett till två år innan satsningarna bär frukt. Naturligtvis vill man gärna se snabba resultat, men verkligheten är inte sådan.

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".