Kuvassa hallitukselle vähemmistöselvityksen tehnyt Lennart Rohdin.
Regeringens minoritetsutredare Lennart Rohdin. Foto: Anni Emilia Alentola/SR Sisuradio

Utredare Lennart Rohdin: Minoritetslagstiftningen skulle kunna ändras redan nästa år

"Viktigast är att ställa krav på alla kommuner"
1:32 min

Minoritetsutredningens förslag om att ändra minoritetslagstiftningen är ute på remiss. Utredare Lennart Rohdin tror att ändringarna kan träda i kraft tidigast nästa sommar.

Lennart Rohdin har utrett minoritetslagstiftningen åt regeringen och står bakom förslagen. Det är bara ett år kvar till nästa riksdagsval men han tror ändå att regeringen hinner föreslå lagändringar innan dess.

– Vi har en remissomgång som går ut den femte oktober. Min bild är att regeringen avser att lägga en proposition i början av 2018. Då ska den hinna behandlas av vårriksdagen.

Lagändringarna skulle i sådant fall tidigast kunna träda i kraft sommaren 2018, eller i början av 2019.

Flerspråkig personal viktig pusselbit på sikt

Lennart Rohdin berättar att det viktigaste förslaget i hans utredning handlar om att alla Sveriges kommuner ska vara skyldiga att fastställa dokumenterade mål och riktlinjer gällande arbetet med minoritetspolitiken.

Ett annat viktigt förslag är att verksamheten inom förskola och äldreomsorg helt eller till stor del ska garanteras på minoritetsspråken. 

En grundförutsättning är dock att det finns flerspråkig personal som kan utföra det arbete som krävs.

– På sikt är det viktigt att utöka personalbasen inom skola, förskola och äldreomsorg. Finns inte det så kan inte ens den bästa kommunen i världen trolla, säger Lennart Rohdin.

Lisää

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".