Kynttilöitä ja kukkia Turun kauppatorilla puukotusten jälkeisenä päivänä.
knivattacken miste två personer livet och åtta skadades allvarligt. Men det fanns även personer på plats som försökte hindra gärningsmannen och hjälpa offren. Foto: Vesa Moilanen (Lehtikuva/TT)

"Det här har påverkat alla mina elever"

"Ingenstans jag hellre skulle bo trots det hemska som hänt"
0:11 min

En lärare från Åbo som vill vara anonym säger att det är med ett tungt hjärta hon går till jobbet efter fredagens knivdåd i centrala Åbo.

Suomeksi: Turkulainen opettaja: Pelkään maahanmuuttajataustaisten ystävieni puolesta

Sorgen är förlamande, och den känns igenom hela staden.

I Finland anser sig polisen ha tillräckligt mycket bevisning för att begära den huvudmisstänkte och de fyra andra som misstänks vara delaktiga i fredagens knivdåd i centrala Åbo häktade.

I knivattacken miste två personer livet och åtta skadades allvarligt. Men det fanns även personer på plats som försökte hindra gärningsmannen och hjälpa offren.

En lärare från Åbo, som vill vara anonym, säger att det är med ett tungt hjärta hon går till jobbet. 

– Det är med tunga steg man går till jobbet. Det här har påverkat nära och kära och även alla elever i skolan och det lämnar sår i själen.

Tips om gärningsman ett halvår sen

Enligt uppgifter till Yle ska en person bosatt i Åbo i början av året ha tipsat polisen om mannen bakom fredagens knivdåd.

Enligt tipset ska mannen ha blivit radikaliserad då han visade tydligt intresse för radikalt tänkande.

Attacken behandlas som den första terrorattacken i Finlands historia och upprör många i landet. Trots det säger läraren att det inte finns någonstans hon hellre vill bo än i Åbo - staden där alla bryr sig om varandra.

Trots det hemska som hänt är det med glädje jag bor i den här staden, där det är bra att leva och folk bryr sig om varandra. Det ger mig en känsla av tröst.

Sociala medier hjälper

– Vi har varit i kontakt med alla nära och kära genom sociala medier. Från morgon till kväll har vi pratat med varandra och jag var även och promenerade förbi platsen, säger hon.

Häktningsförhandlingarna kommer att hållas vid Egentliga Finlands tingsrätt på tisdag.

Den huvudmisstänkta yrkas häktad för två mord i terroristiskt syfte och för åtta mordförsök i terroristiskt syfte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".