Petteri Orpo ja presidentti Sauli Niinistö
Finlands försvarsminister Petteri Orpo och president Sauli Niinistö på minnesgudstjänsten för offren i Åbo-attacken. Foto: Vesa Moilanen/AFP/Lehtikuva

Populismforskare: Våldsattentaten avslöjar skillnader mellan Sverige och Finland

"Sverige tar tydligare ställning"
1:35 min

De politiska skillnaderna mellan skandinaviska länder blir tydlig efter tragedier. Finska beslutsfattare är handlingsförlamade, menar populistforskaren.

Suomeksi: Populismitutkija: Väkivallanteot paljastavat kulttuurieron Suomen ja Ruotsin politiikassa

Knivattacken i Åbo avslöjar finska politikers försiktighet till skillnad från deras svenska kollegor, enligt Juha Herkman som är populismforskare i Helsingfors Universitet.

När lastbilen i våras körde på människor på Drottninggatan var statsminister Stefan Löfven snabb med att poängtera att gärningsmännens skrämseltaktik inte kommer att funka i Sverige. 

Efter fredagens attack i Åbo har de finska beslutsfattarnas kommentarer varit mer försiktiga och indirekta, trots att man otvetydigt fördömt attackerna. 

I Sverige tar man tydligare ställning mot rasism och vill sätta stopp för våldsamma konfrontationer. 

Trots försiktigheten tolereras ingen form av hat i Finland, säger Herkman.

– Både statsministern och presidenten har tydligt tagit avstånd från hatet. Jag kan liksom inte jämföra dem med Donald Trump. 

Mer stöd till Sannfinländarna

Juha Herkman, som forskar om populism i de nordiska länderna, tror också att fredagens attacker gynnar de populistiska och invandringsfientliga partierna.

– Jag har ju redan sett väldigt kraftfull förändring i samtalstonen som finns i sociala medier. Det har inte direkt försvagat Sannfinländarnas partiledare (Jussi) Halla-aho och hans anhängare. 

– Det kan vara så att den här händelsen kommer att hjälpa deras valkampanjer i framtida val. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".