Göteborgs flagga
Ett förslag kan gå igenom med stöd av folk utanför Göteborg. Foto: Lotta Hoppu / SR Sisuradio

Göteborgsförslaget går att rösta på från Finland – utan politikers vetskap

"Människorna ska känna att det här förslaget är för alla"
1:30 min

Göteborgs stad lanserade sitt e-förslag i början av januari för att få fler invånare att påverka. Men för att kunna lämna in eller att rösta på ett Göteborgsförslag behöver man inte ha någon koppling till Göteborg.

Suomeksi: Göteborgin kuntalaisaloitetta voi kannattaa vaikka Suomesta – poliitikkojen tietämättä

Göteborgs e-förslag, även kallat Göterborgsförslaget, togs till bruk så att politikerna kunde få en bättre förståelse av vilka frågor som engagerar göteborgare. 

Om ett förslag får 200 röster går den vidare till beslutsfattarna.

I teorin kan ändå ett förslag gå igenom som inte engagerar tillräckligt många göteborgare.

Stefan Lydén som jobbar med Göteborgsförslagen säger att tanken är att alla som har intresse för Göteborg kan få sina röster hörda.

– Teoretiskt skulle en samling stockholmare kunna gå samman och lämna in ett förslag med stöd av 200 andra stockholmare, så skulle förslaget tas upp av en ansvarig nämnd inom Göteborg stad. 

Inte bara en teori

Det är inte bara en fråga om teori. Ett exempel är ett förslag som handlar om tvåspråkig undervisning som nu har gått vidare till politikerna.

Runtomkring 140 av dem som stöttar förslaget är bosatta i Göteborg medan cirka 50 personer som har skrivit under bor i andra delar av Sverige och minst 40 i Finland. Något som de beslutsfattande politikerna inte får någon information om när de diskuterar förslaget vidare bekräftar Stefan Lydén.

– De vet de namnen som finns där, de som har signerat förslaget.

Men politikerna kan inte se vart de här människor bor?

– Så kan det vara.

Finsk kommentar stoppades

Enligt Stefan Lydén är det möjligt att kommande justeringar gör det möjligt för politikerna att se vart de som signerat bor nånstans.

Det finns även andra saker som man bör tänka om i hur man hanterar förslagen säger han.

I kommentarfältet om det tvåspråkiga initiativet gick det inte att publicera kommentarer på finska, och det är något som måste beaktas enligt Lydén.

– 25 procent av Göteborgs invånare är födda utanför Sverige. Vi kan inte tänka att vi bara ska prata svenska. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".