Finlands finansminister Petteri Orpo och Nordeas nuvarande huvudkontor i Stockholm.
Finlands finansminister Petteri Orpo och Nordeas nuvarande huvudkontor i Stockholm. Foto: TT/Bild och Laura Kotila/Finlands regeringskansli

Finlands finansminister: Vi har knappt lobbat för att få hit Nordea

Petteri Orpo på finska: "På anspråkslöst finskt vis"
0:27 min

Finland vann dragkampen om Nordeas huvudkontor. Finlands finansminister Petteri Orpo är nöjd, men betonar att det inte handlat om någon kapplöpning.

Suomeksi: Nordean pääkonttori siirtyy Suomeen

Genom att flytta huvudkontoret till Finland hamnar Nordea under europeiskt regelverk och Europeiska centralbankens tillsyn. Enligt Nordeas styrelse sparar man på lång sikt också runt en miljard euro på flytten, tack vare lägre resolutionsavgifter.

Bankunionen Finlands trumfkort

Enligt Finlands finansminister Petteri Orpo har man inte lobbat särskilt mycket för att Nordeas flytt ska bli verklighet. Vi har inte deltagit i någon budgivning eller kapplöpning, säger han.

– På ganska anspråkslöst finskt vis har vi konstaterat fördelarna som Finland erbjuder. Det är inte mycket vi har lobbat, säger han.

– Vi har inte deltagit i någon budgivning eller kapplöpning. Vår utgångspunkt var att Finland kan erbjuda en stabil verksamhetsmiljö med trumfkortet att vi är med i euron och den europeiska bankunionen.

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".