En äldre man vid vägskyltar.
Haparandas minoritetsspråksdelegations ordförande Juhani Siira framför tvåspråkiga informations skyltar, som restes av kommunen förra året. Foto: Teija Nurminen/SR Sisuradio

Förslag om tvåspråkiga skyltar i Haparanda

Lyssna på finska: Juhani Siira om förslaget
0:17 min

I Haparanda har stadens minoritetsspråksdelegation lämnat ett förslag på att gatuskyltarna i kommunen ska stå både på finska och på svenska.

Förslaget har lämnats in till kommunfullmäktige. Om det går igenom skulle kommunen vara den första i Sverige att ha flerspråkig gatuskyltning.

Minoritetsspråks-delegationens ordförande Juhani Siira menar på att det redan idag pratas om Haparanda-Torneå, och att det därför också borde vara självklart med tvåspråkiga gatuskyltar. 

Det borde vara en självklarhet. 

Än så länge har ett beslut om gatuskyltningen inte tagits av kommunen, men Juhani Siira är optimistisk. Speciellt med tanke på de täta banden med Finland.

– Idag finns är uppskattningsvis 70 procent av Haparandas befolkning finsktalande i Haparanda-området. Därför tror jag att förslaget kommer att gå igenom, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".