Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fortsatta problem med människobajs på skolgården

Julkaistu torsdag 14 september 2017 kl 15.00
Lyssna på finska
(1:40 min)
Skolans rektor Heli Lindström.
Hemlösa söker sig till barnvagnsförrådet, berättar rektor Heli Lindström. Foto: Liina Johansson/Sisuradio

Den sverigefinska skolan och förskolan i Stockholm har fortfarande problem med att skolområdet används som toalett av hemlösa. När terminen började hyrde fastighetsägaren in ett vaktbolag, men det är på sikt en dyr lösning.

Suomeksi: Vartiointi tyhjensi koulun pihan - koulu pelkää kodittomien paluuta

Skolans rektor Heli Lindström berättar att skolans personal på morgonen tvingats beskåda när dom övernattande gästerna gjort sina morgonbestyr i sandlådan på skolgården.

Vi har dagligen haft 4-8 övernattande. De gör sina morgonbestyr i sandlådan och täcker över det med sand. Där ska våra barn leka, skolgården är ingen toalett.

Skolgårdar räknas som allmänna utrymmen dit alla skall ha tillträde och därför är det svårt att avhysa folk från dessa. Därmed faller det på skolans personal att städa upp innan barnen kommer.

När höstterminen började kontaktade rektorn fastighetsägaren och under ett par veckors tid har det funnits väktare på plats under natten.

Då var det inga som gick dit för att övernatta. Vi kommer att sätta upp en starkare belysning för att förhoppningsvis skrämma bort dem, att det skall vara obekvämt att vara där på natten.

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".