Alice Bah Kuhnke står ute på en grönskande gård.
Vähemmistöministeri Alice Bah Kuhnke (MP). Foto: Kaisa Vuonokari/Sveriges Radio Sisuradio

Minister Alice Bah Kuhnke (MP) utlovar minoritetssatsningar

"Är absolut inte nöjd"
1:17 min

Regeringens budgetproposition innehåller nyheter även ur ett sverigefinskt perspektiv, enligt Alice Bah Kuhnke (MP).

Suomeksi: Ministeri Alice Bah Kuhnke (MP) lupaa vähemmistösatsauksia budjetissa

För tre år sedan tillträdde Alice Bah Kuhnke (MP) posten som Kultur- och demokratiminister, med ansvar över minoritetspolitiken.

Är du nöjd med det du har åstadkommit under de här tre åren?

– Jag är absolut inte nöjd. Jag vill mycket, mycket mer och en del av det kommer att bli tydligt när jag presenterar budgeten.

Få konkreta resultat än så länge

I början av mandatperioden sade Bah Kuhnke att en av hennes viktigaste målsättningar handlade om minoritetsbarns rätt till sitt eget språk.

Enligt sverigefinska föreningsaktiva har den nuvarande regeringsperioden dock innehållit mer väntetid och utredningar, än konkreta resultat.

Oklart läge kring politiken

För närvarande är två stora minoritetspolitiska utredningar under arbete, och det är oklart hur resultaten kommer att omsättas i praktisk politik. 

Bah Kuhnke menar själv att det kommer att hända mycket under det kommande året. Regeringen lämnar in sin budgetproposition 20 september, och enligt Bah Kuhnke kommer en del av minoritetspolitiken att synas där.

”Behövs fler fungerande förvaltningskommuner”

Budgeten kan också sätta ljus på framtiden för minoritetsspråkens så kallade förvaltningsområden. Hösten 2015 stoppade den nuvarande regeringen nya kommuner från att bli en del av förvaltningsområdena, vilket mötte bred kritik från minoritetsorganisationer.

– Att vi gjorde det stoppet, det står jag för fullt ut. Däremot så behöver vi förvaltningskommuner som fungerar, och vi behöver fler. Inom kort kommer vi därför offentliggöra förändringar i rätt riktning, säger Alice Bah Kuhnke. 

Lisää

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".