Sverigefinsk flagga och Alice Bah Kuhnke
Alice Bah Kuhnke (MP) ser förvaltningsområdena som en central del av regeringens minoritetspolitik. Foto: Anna-Lotta Hirvonen Nyström & Kaisa Vuonokari / Sveriges Radio Sisuradio

Väntan är över – förvaltningsområdena öppnas för nya kommuner

Alice Bah Kuhnke: Därför har jag ändrat mig
0:31 min

Efter två års väntan får nya kommuner åter ansluta sig till förvaltningsområdena för finska, meänkieli och samiska. Minoritetsminister Alice Bah Kuhnke (MP) säger sig nu vara trygg med att nya kommuner lever upp till kraven.

På finska: Hallitus päästää taas uusia kuntia vähemmistökielten hallintoalueisiin

Förvaltningsområdena lades på is hösten 2015 och inga nya kommuner fick anslutas, trots att flera stod i kö.

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke, som även har ansvar för minoritetspolitiken, menade då att kommunerna inte levde upp till kraven och att minoritetslagen skulle ses över.

Inga lagändringar har gjorts, men minoritetsministern litar nu på att budskapet har nått fram.

– Genom den dialog som förts med ett flertal kommuner,  tjänstemän och minoritetsrepresentanter i kommunerna, känner jag mig trygg med att de kommuner som nu kommer att anslutas har höga ambitioner att leva upp till kraven, säger Alice Bah Kuhnke till Sisuradio.

Stärkta språkliga rättigheter

De kommuner som hittills i år har ansökt om att ansluta sig till det finska förvaltningsområdet är Gislaved, Skellefteå, Järfälla, Örnsköldsvik och Söderhamn.

Luleå söker både till meänkielis och samiskans förvaltningsområde.

Till det samiska förvaltningsområdet söker även Örnsköldsvik, Åsele, Sundsvall samt Vindeln, som dock lämnade in sin ansökan först efter att den egentliga ansökningstiden för i år hade gått ut.

Kommunerna i förvaltningsområdena är till exempel skyldiga att ge barn- och äldreomsorg helt eller delvis på minoritetsspråket och enskilda personer har också rätt att använda sitt språk i kontakter med myndigheterna.  

Vi ser förvaltningsområdena som en helt central del av regeringens minoritetspolitik.

16 miljoner och 20 miljoner

Regeringen avlägger 16 miljoner kronor för detta ändamål för år 2018 och 20 miljoner kronor år 2019. Det räcker med råge för att ta in alla som har ansökt om inträde, säger Alice Bah Kuhnke.

Till de kommuner som nu står i kö kommer de här pengarna att räcka till. Det kommer också att finnas medel för ytterligare kommuner.

Idag ingår 59 kommuner i finska språkets förvaltningsområde, 6 kommuner i förvaltningsområdet för meänkieli och 19 i det samiska förvaltningsområdet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".