Neljä kuvaa: Sinikka Linquist, Andreas Löwenhöök, Kaarle Heino, Niclas Palmgren
Sinikka Linquist, Andreas Löwenhöök, Kaarle Heino och Niclas Palmgren är alla glada över beskedet om nya förvaltningskommuner. Foto: Sveriges Radio

Beskedet om nya förvaltningskommuner tas emot med glädje och lättnad

"Lika förvånade som när de stoppade intaget"
0:26 min

"Jag tror att regeringen har lyssnat på vår kritik", säger Niclas Palmgren (M), vice ordförande i kommunstyrelsen i Gislaved.

På finska: Iloa ja helpotusta suomen kielen hallintoalueeseen pyrkivissä kunnissa

Regeringens besked kom som en positiv överraskning för vice ordförande i kommunstyrelsen i Gislaved, Niclas Palmgren.

– Lika förvånade som vi blev när de plötsligt stoppade intaget, så blev vi förvånade nu, att man plötsligt öppnar upp det på ett så snabbt sätt.

Jag tror att regeringen faktiskt har lyssnat på den kritik som vi och många andra har framfört. Man kan inte vänta på den nya lagstiftningen, utan man måste ta in nya medlemmar i förvaltningsområdena nu.

Minoritetsminister Alice Bah Kuhnke (MP) berättade för Sisuradio i måndags att nya kommuner igen kan bli medlemmar i förvaltningsområdena för finska, samiska och meänkieli från och med nästa år.

Alice Bah Kuhnke satte stopp för nya medlemmar i förvaltningsområdena hösten 2015 och året därpå, hösten 2016, tillsatte hon en utredning av hur minoritetslagen kan reformeras.

Utredaren Lennart Rohdin föreslog att kommuner som är med i det finska förvaltningsområdet måste se till att kommunen erbjuder förskola och äldreomsorg helt eller till väsentlig del på finska.

"Satsa på de äldre och barnen"

– Det här var en mycket positivt nyhet. Nu kan vi igen komma igång med arbetet för våra äldre och barn. Det har stått och stampat på stället länge nu, eftersom kommunen inte haft några särskilda pengar i sin budget för detta, säger Gislavedsbon och aktivisten Kaarle Heino.

"Skratta eller gråta?"

Under det två år långa stoppet har sju kommuner ansökt om att bli en del av finska språkets förvaltningsområde, bland dem Järfälla, Gislaved och Skellefteå, som ansökt tre gånger utan resultat.

Jag vet inte om jag ska skratta av glädje eller gråta av lättnad.

Moderaternas Martin Löwenhöök är andra vice ordförande i kommunstyrelsen i Skellefteå och ordförande i dialoggruppen med den sverigefinska minoriteten.

Det här är självklart oerhört positivt. Vi har ju jobbat utifrån det ett antal år här.

Förvaltningskommunerna har rätt till statsbidrag. Regeringen avlägger 16 miljoner kronor för år 2018 för att ta in nya kommuner och 20 miljoner kronor år 2019.

– Det gör att vi med ännu tydligare kraft och engagemang kan jobba med de frågorna, bland annat äldreomsorg på finska, men också säkerställa att barn med finskspråkig bakgrund får den modersmålsundervisning som de är berättigade till, från förskolan till gymnasieskolorna, säger Martin Löwenhöök.

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".