Mattias Björkas från Vasas flora och fauna
Mattias Björkas är beredd på ett svalare mottagande för nya skivan Veneziansk afton. Foto: Erkki Kuronen / SR Sisuradio
Finnblicken

Vasas flora och fauna är inga profeter i eget land

6:11 min

Den typiska Vasas flora och fauna-lyssnaren är en stockholmare mellan 26 och 34 år, säger sångaren Mattias Björkas. "Hemma i Vasa bryr de sig inte...".

Mattias Björkas tror inte heller att publiken i någon avgörande omfattning har kopplingar till Österbotten eller det finlandssvenska. Det är i Sverige som bandet har funnit sina huvudsakliga lyssnare och den publiken dras till det exotiska i bandet och dess musik, gissar Mattias. Men visst finns även det mer lokalt förankrade elementet närvarande på spelningar.

Dem brukar vi dock hålla på en armlängds avstånd. De vill mest anmärka om de finner något dialektalt eller geografiskt fel.

Målat in sig i ett hörn

Även om Vasas flora och fauna i mångt och mycket kännetecknas av just det österbottniska anslaget i sina texter och sitt uttryck, så kan Mattias samtidigt finna det som en begränsande och frustrerande faktor.

I princip ogillar jag egentligen musik som bara bygger på ursprung och bestäms av någon sorts etnisk profil. Jag vill kunna leka med roller och uttryck. Det väsentliga är ju inte att vara en renrasig österbottning.

Om förra skivan Släkt med Lotta Svärd var tvivlande och trevande till sin karaktär, så är nya skivan Veneziansk afton mer festlig och desperat.

Det är skarpt läge nu. Nu måste vi hitta en utväg. Någonting drastiskt måste ske. Det är den andan som skivan är skriven i.

Nedtonade förväntningar

Mattias Björkas är beredd på ett svalare mottagande för nya skivan.

Folk kommer att säga diplomatiskt att ja, det är en sån där skiva som kräver flera lyssningar... Men det hör nästan till dramaturgin, efter en hyllad skiva kommer något annorlunda och det är klart publiken reagerar.

Hur det än blir med den saken så blir det en del turnerande i höst – både i Sverige och Finland och till och med en avstickare till Sankt Petersburg.

Vasas flora och fauna

Bandet grundades 2013 av Mattias Björkas och Iris Viljanen.

Sedan 2015 består bandet av Mattias Björkas, Tina Kärkinen och Daniel Ventus.

Diskografi:
Släkt med Lotta Svärd (2015)
Veneziansk afton (2017)

Relaterat

Mer om Nöje & populärkultur

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".