Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sverigefinska skolor har fler elever nu än förra hösten

Lyssna på finska: "Alla som söker får inte plats"
6:22 min
skola skolan koulu opetus opiskelu
Det finns numera flera anledningar till elevökningen i de Sverigefinska skolorna i landet. Foto: Sari-Anna Söderman/SR Sisuradio

Förutom Liljaskolan i Kista växte elevantalet i alla landets sverigefinska skolor.

Lue suomeksi:Ruotsinsuomalaisissa kouluissa hieman enemmän oppilaita kuin viime syksynä

Under höstterminen 2016 hade de verksamma Sverigefinska skolorna 578 elever. Idag har antalet växt till 590. 

OBS: En faktaruta med elevantal per skola finns att hitta längst ner i artikeln. 

I Sverigefinska skolan i Stockholm är det numera ett 10-tal fler elever än förra hösten, och enligt skolans rektor Heli Lindström finns det många anledningar till det.

Vår pedagogik, minoritetsspråkets status i förskolan, skolans läge och förstärkning av den sverigefinska identiteten via tvåspråkighet är några anledningar till vår popularitet.

Alla får inte plats

Sverigefinska skolan i Stockholm har fulla klasser från förskolan ända upp till andra klass. Därav har inte heller alla sökande fått plats i skolan.

– Jag har varit i kontakt med byggnadsägaren om möjligheten att hyra nya lokaler. Många i vår verksamhet hjälper till i letandet och jag har personligen varit i kontakt med firmor som hyr ut lokaler, säger Lindström.

– Om vi delade upp verksamheten på flera olika platser skulle det inte funka logistikmässigt för familjer som har flera barn. Å andra sidan blir vi kvar här, kommer byggnaden att fyllas inom 4 år. 

Från förskolan direkt till skolan

Även den Sverigefinska skolan i Eskilstuna har sett en elevökning sen förra hösten, då flera av eleverna väljer att fortsätta efter förskolan. 

– Av 18 förskoleelever valde 17 att fortsätta i grundskolan. 

– Många elever har även kommit utanför kommunen eftersom det är möjligt att läsa finska som andraspråk. De pratar inte finska hemma men de har all rätt att studera det, säger skolans rektor Hanna Valldén.

En av anledningarna till att elevantalet har ökat, tror rektor Hanna Valldén, beror på att en del av förskoleverksamheten flyttade in i skolbyggnaden. Det gav föräldrar och elever möjligheten att bekanta sig med skolverksamheten. 

Fler finlandssvenskar?

Heli Lindström som är rektor för Sverigefinska skolan i Stockholm tror att elevantalets ökning delvis beror på att fler finlandssvenskar har flyttat till Sverige.

Kaisa Kepsu som studerat finlandssvenskars och finnars flyttmönster till Sverige säger att det har hänt en förändring. 

– Antalet finlandssvenskar som flyttat till Sverige under de senaste åren har ökat med 20 procent jämfört med hur det brukar vara. Däremot antalet finnar som flyttar till Sverige har normalt sett sjunkit under hela 2000-talet.

Allt som allt har Sverigefinska skolors elevantal sjunkit sedan förra hösten då Sverigefinska skolan i Göteborg lades ner i julas. Skolan hade 67 elever. 

 

Elevantalet för Sverigefinska skolor mellan 2016 och 2017

BOTKYRKA 
2016: 104             
2017: 109

ESKILSTUNA
2016: 75
2017: 78

FRIDHEMSPLAN
2016: 358
2017: 365

LILJA-KOULU, KISTA
2016: 41
2017: 33

UPPLANDS-VÄSBY
2016: 104
2017: 114

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".