Martina Moliis-Mellberg
Martina Moliis-Mellberg Foto: A-L Hirvonen Nyström/SR Sisuradio
Finnblicken

Martina Moliis-Mellberg: ”Finskan blev en möjlighet istället för ett misslyckande”

1:28 min

Den finlandssvenska poeten Martina Moliis-Mellberg har språket som verktyg. Länge kände hon skam för finskan som hon gärna hade kunnat tala bättre. Flytten till Malmö fick henne att inse att den finska hon kan är en tillgång snarare än ett hinder.

Martina Moliis-Mellbergs debutdiktsamling A imponerade på kritikerna här i Sverige. Nu kommer hennes andra diktsamling 7 snart ut i Finland. Titeln står för "att segla de sju haven" och texterna utspelar sig på eller vid havet.

Finlandssvenska Martiina Moliis-Mellberg bor idag i Sverige. Hon är uppvuxen i en svenskspråkig familj i Finland men bodde flera år i Sverige både som barn och ung vuxen. Därför har hon blivit van vid att anpassa sitt språk till den omgivning hon befinner sig i.

Rätt långt kalibrerar jag mitt språk beroende på var jag är, utan att jag ens tänker på det. 

– När jag var liten och gick i skola i Sverige talade jag rikssvenska med mina vänner i skolan och finlandssvenska med familjen hemma.

Martina tänker ändå inte en extra gång medan hon skriver om det hon skriver kommer vara begripligt i både Finland och Sverige.

– När jag skriver tänker jag inte på om det slinker in finlandismer, det skulle hämma min skrivprocess.

Skam över finskan

Jag har alltid känt att jag behövt förklara varför jag inte kan finska.

Länge var finskan något Martina kände att hon borde kunna bättre än hon kan. Men flytten till Malmö fick henne att tänka om.

– Finskan för mig har hela mitt liv varit någonting jag har skämts så väldigt mycket över att jag inte kan. Det är egentligen först när jag flyttade från Finland till Malmö nu senast som jag börjat släppa den här idén om finskan som ett misslyckande. Jag började se den finska jag kan mer som en möjlighet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista