Foto: Kaarina Wallin/Sveriges Radio Sisuradio
Riksdagen. Foto: Kaarina Wallin/Sveriges Radio Sisuradio

Ändring i minoritetslagen - en av flera motioner gällande minoriteter

1:35 min

Flera minoritetsfrämjande motioner gällande bland annat tvåspråkig undervisning och äldrevård på minoritetsspråk har lämnats in till riksdagen.

En av motionerna som lämnats in, är Cecilia Magnusson (M) och Eva Lohmans (M) förslag till ändringar i lagen för minoriteter. De kräver att rätten till en finskspråkig ämnesutbildning inkluderas i minoritetslagen. 

– Alla barn och ungdomar med rötter, eller med föräldrar som har rötter i Finland, har inte tillgång till undervisning på finska idag, säger hon.

Ska man bli genuint tvåspråkig, så krävs det att man får undervisning i olika ämnen på finska. 

På grund av detta har nu motionen om en ändring i minoritetslagen lämnats in. 

Flera inne på samma spår

Socialdemokraten Ida Karkiainen är inne på samma spår. Hon vill förbättra förskolebarns rättighet att utveckla sitt minoritetsspråk.

– Jag vet att det är många förskolor som brottas med att få till möjligheterna för barn som har exempelvis meänkieli som modersmål, eller finska som modersmål att få tag i resurser och pedagoger, säger hon.

Det är många barn som faktiskt inte får sina rättigheter tillgodosedda, och det här tror jag att vi kan bli mycket bättre på att jobb med.

Sista dagen för riskdagsledamöterna att lämna in motioner var igår, torsdag.

Mer om Finnblicken

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".