aleksis kivi, helsinki, kansallisteatteri, kuvituskuva
1 av 2
Wäinö Aaltonens staty av Aleksis Kivi på järnvägstorget i Helsingfors restes år 1939. Bilden är från 1940-talet. Foto: Aarne Pietinen Oy/Museovirasto/Museiverket
Aleksis Kivi
2 av 2
Finnblicken

Aleksis Kivis mamma inspirerade till de starka kvinnofigurerna

Lyssna på finska: "I Kivis böcker slår kvinnorna männen och inte tvärtom"
3:43 min

Den 10:e oktober firas Aleksis Kivi-dagen eller den finska litteraturens dag i Finland.

Aleksis Kivi, eller Alexis Stenvall som hans riktiga namn var, föddes den 10:e oktober 1834 i byn Palojoki i Nurmijärvi.

Då Aleksis Kivi började skriva var det få författare som skrev på finska i Finland. Finska ansågs inte vara ett litterärt språk och han lade därför grunden för den finskspråkiga litteraturen. Ända till 1860 var det förbjudet att trycka annan finskspråkig litteratur än sådan som var religiös eller handlade om ekonomi.

Kivis modersmål var finska men som barn talades det även svenska i hans hem. I skolan läste han svenska och lärde sig snabbt språket.

Han föddes som Alexis Stenvall men tog namnet Kivi, som betyder sten, som sitt författarnamn.

Mest känd är Aleksis Kivi för verket Sju Bröder (Seitsemän Veljestä). Och det är också den boken som av många anses vara den första betydande finskspråkiga romanen.

Starka kvinnor

Aleksis Kivis mamma Anna-Kristina var sömmerska och av henne fick han inspiration till de starka kvinnofigurerna i böckerna.

Sirpa Humalisto har skrivit sin kandidatuppsats om Aleksis Kivis kvinnor.

– Kvinnorna, speciellt mammorna, i Kivis böcker har viktiga roller och porträtteras som starka. Men samtidigt står alla kvinnor speciellt i Sju Bröder alltid i relation till männen, säger Sirpa Humalisto.

Hann inte uppleva den uppskattning han fick

Kivis böcker blev väl mottagna men hans huvudverk Sju Bröder fick hård kritik medan han ännu levde. Han blev deprimerad, tog till flaskan och hans hälsa blev allt sämre. År 1870 togs han in på Lappvikens sjukhus i Helsingfors.

Aleksis Kivi dog 31 december 1872, endast 38 år gammal.

Han hann aldrig uppleva den uppskattning romanen Sju Bröder senare fick.

Sedan 1939 står en staty av Aleksis Kivi sittande med benen i kors framför nationalteatern på Järnvägstorget i Helsingfors.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".