Kuvassa esite jonka kansikuva
1 av 2
Resultaten ska vara klara i vår. Foto: Hinni Hirvonen/SR Sisuradio
Kuvassa näkyy kyselylomakkeen tekstiä.
2 av 2
Enkäten består av 46 frågor, bland annat om identitet. Foto: Hinni Hirvonen/SR Sisuradio

Fokus på yngre generationer när sverigefinländarnas hälsa undersöks

"Också frågor om identitet" (Lyssna på finska)
1:46 min

Ungefär tiotusen personer med sverigefinsk bakgrund får svara på en enkät med 46 frågor om bl.a. identitet, diabetes och laktosintolerans. Folkhälsomyndigheten undersöker nu de nationella minoriteternas hälsa.

Det är inte första gången hälsan bland de nationella minoriteterna utreds. Men nu undersöker Folkhälsomyndigheten hälsan också bland andra och tredje generationens sverigefinnar.

– Då är vi ju intresserade av personer som kommer från olika generationer. Då har vi dels tagit fram de som själva är födda i Finland, de som har en förälder född i Finland, den så kallade andra generationen och de som har en mor- eller farförälder som är född i Finland, den så kallade tredje generationen, berättar Malin Kark, utredare vid Folkhälsomyndigheten.

Sverigefinska intresseorganisationer har fått delta i arbetet med enkäten. Speciellt intressant för den sverigefinska minoriteten är de yngre generationernas hälsa samt frågorna om identitet och språk.

"Bättre möjlighet till vård på finska"

Vice ordförande för Sverigefinländarnas delegation, Sinikka Lindqvist, hoppas att den nya undersökningen ska ge kommunala beslutsfattare underlag så att fler som vill kan få tillgång till vård på finska.

– Jag hoppas att undersökningen ger fakta om ifall det verkligen stämmer att den sverigefinska befolkningen har en sämre hälsa än majoritetsbefolkningen. Och så hoppas jag den leder till att sverigefinländarna får bättre möjlighet till vård på finska i sina hemkommuner.

En tidigare undersökning som gjordes år 2008 i Sörmland och Västmanland visade att den sverigefinska befolkningen lider av hjärt-och kärlsjukdomar i större grad än majoritetsbefolkningen.

Resultaten av den nya undersökningen ska vara klara i vår, enligt Folkhälsomyndigheten.

Lisää

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".