Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

RSKL:s medlemsantal kan halveras om 20 år - unga är Riksförbundets enda hopp

Julkaistu måndag 16 oktober 2017 kl 13.13
Lyssna på finska: RSKL on epävarma tarkasta jäsenmääräst - ei kuitenkaan aio selvittää asiaa
1:38 min
ruosulippu ja voitto visuri
Foto: Veronica Karlsson/Lotta Hoppu/SR Sisuradio

Sverigefinska Riksförbundet fortsätter att tappa medlemmar. Den negativa trenden har pågått i flera år och om inget händer är risken stor att medlemsantalet halveras om 20 år.

På finska: RSKL:n jäsenmäärä puolittuu 20 vuodessa – nuoret ovat liiton ainoa toivo

Sverigefinska Riksförbundets medlemsantal har sjunkit i flera års tid. Under de senaste fem åren har antalet minskat med nio procent vilket innebär att tusen medlemmar har lämnat Riksförbundet. Vissa medlemsföreningar har också försvunnit och antalet har minskat med elva procent. I dagsläget har Sverigefinska Riksförbundet 11 600 medlemmar.

Vi har likadana problem som andra medborgarorganisationer, det är svårt att hitta unga medlemmar, säger Sverigefinska Riksförbundets ordförande Voitto Visuri. Trots medlemsförlusten är Visuri förhoppningsfull.

– Jag tror på framtiden, men det är sant att vi måste hitta unga medlemmar. Våra nya medlemmar är oftast nyblivna pensionärer. Dagens ungdomar är flerspråkiga och har flera alternativ att välja på.

Om Sverigefinska riksförbundet tappar medlemmar i samma takt även i fortsättningen, kommer medlemsantalet att halveras om 20 år.

Tvåspråkiga aktiviteter ska locka unga människor till föreningslivet

Sverigefinska Riksförbundets största lokalförening, Finska föreningen i Borås, har kämpat för att nå unga medlemmar. Finska föreningens ordförande Seppo Ranta har upptäckt att unga lämnar föreningen i samma takt som nyblivna pensionärer går med i föreningen.

– Vi vill verkligen få tillbaka den generation som lämnat föreningen och funderar på att erbjuda verksamhet på finska och svenska.

Dubbla medlemskap genererar vilseledande siffror

Sverigefinska Riksförbundet hade 11 600 registrerade medlemmar förra året i december. Antalet kan vara vilseledande. Det är möjligt att vissa personer har räknats flera gånger eftersom de är medlemmar i flera olika föreningar. 

Medlemsregistret är hemligt och endast Riksförbundet kan kontrollera att medlemssiffrorna är korrekta. Riksförbundets ordförande Voitto Visuri har inte visat något intresse för att ta reda på det exakta medlemsantalet.  

– Det finns ingen anledning till det. Om en person är medlem i två olika föreningar, då räknas hon eller han två gånger. Men jag tror inte att det händer så ofta. 

Medlemsantalet i Riksförbundet spelar mindre roll när man söker bidrag till verksamheten. Mest väger antalet lokalföreningar och dess medlemssiffror. 

Oetiskt räknesätt

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor har flera gånger beviljat bidrag till Sverigefinska Riksförbundet. Myndighetens kommunikationschef Johnny Lindqvist säger att det inte är mot reglerna att redovisa medlemsantalet som Sverigefinska Riksförbundet har gjort, men det är inte heller etiskt. 

– En person kan vara medlem i flera olika föreningar, däremot får man inte vilseleda myndigheten i att systematiskt räkna en person flera gånger. Om man medvetet gör det, så gör man det också för att på något sätt få till mer bidrag än man egentligen har rätt till.

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".