Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Europarådet till Sverige: Skärp minoritetslagen och se till att den följs!

Publicerat tisdag 17 oktober 2017 kl 16.50
Förskolebarn pysslar.
Europarådet vill se mer förskola på minoritetsspråk i Sverige. Foto: Pirjo Hamilton / Sveriges Radio Sisuradio

Skärp minoritetslagen och skapa en utbildning för minoritetsspråkiga förskollärare. Bland annat dessa uppmaningar får Sverige i Europarådets senaste granskningsrapport.

På finska: Euroopan neuvosto vaatii uudessa raportissaan, että vähemmistölakia tiukennetaan

Sverige får återigen kritik för sin minoritetspolitik från Europarådet.

Rådet är bland annat oroligt för att alltför många som tillhör de nationella minoriteterna fortfarande inte har tillgång till utbildning och äldreomsorg på sina minoritetsspråk.

"Minoritetslagen måste fungera bättre"

I sin senaste rapport uppmanar Europarådet Sverige att skärpa minoritetslagen och ta effektiva metoder i bruk för att få kommuner och myndigheter att verkligen följa lagen.

Enligt rådet finns det fortfarande brister i hur minoritetsrättigheter förverkligas på lokal nivå. Att få sina rättigheter tillgodosedda beror fortfarande på vilken kommun du bor i.

Starta en förskolärarutbildning

Europarådet vill också att Sverige omedelbart vidtar åtgärder för att göra yrket som minoritetsspråkslärare mer attraktivt.

Dessutom uppmanar rådet Sverige att anta en ny policy för undervisning av minoritetsspråken i förskolan. För att stödja detta bör Sverige också utveckla - i nära samarbete med minoritetsrepresentanter - en lärarutbildning för förskollärare som kan jobba på minoritetsspråk.

Fjärde granskningsrapporten

I sin rapport granskar Europarådet hur Sverige lever upp till ett av de internationella avtal landet ratificerat: Ramkonventionen om skydd för nationella minoriteter.

Sverige granskas vart femte år och detta är rådets fjärde rapport med rekommendationer.

Läs hela rapporten här (på engelska).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".