Kuvassa Malmö Redhawks -joukkueen kypäränsä pudottanut jääkiekkoilija on joutunut Röglen pelaajien pursitukeen. Malmön pelaaja näyttää hätääntyneeltä, Röglen pelaajat puolestaan vihaisilta.
Malmö Redhawks vs. Rögle i förra årets hockey-VM. Foto: Björn Lindgren/TT

Hockeydomare: Skillnad på tackling och misshandel

4:42 min

De regelvidriga tacklingarna mot rygg och huvud i ishockeyn har under hösten orsakat debatt både i Sverige och Finland. Frågan är huruvida det räcker med matchavstängningar eller om de grövsta fallen bör avgöras i domstol.

Suomeksi: Pahoinpitely on pahoinpitely, vaikka se tehtäisiin jääkiekkokaukalossa

I Finland utdelades nyligen ett straff på en rekordlång matchavstäning på hela 13 matcher efter en huvudtackling. I Sverige dömdes  Röglespelaren Jakob Lilja nyligen till villkorlig dom och dagsböter för misshandel efter en crosschecking i nacken på en motspelare.

Ishockeydomare Johanna Suban från Örebro anser att det är domarens uppgift att se till att spelet är schysst. Hon säger att det är viktigt att domaren ingriper tidigt i spelet innan spelarna hamnar in i en hämndspiral.

Om man avsiktligt skadar en annan, bör det avgöras i domstol, anser Johanna Suban. Då spelar det ingen roll om man angriper en annan människa på gatan eller i hockeyrinken. Och tränarna i sin tur bör se till att spelreglerna inpräntas redan i tidig ålder.

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista