Kronprinsessan Victoria
1 av 9
Kronprinsessan Victoria. Foto: Sammy Steen/SR Sisuradio
Kronprinsessan Victoria
2 av 9
Kronprinsessan Victoria. Foto: Sammy Steen/SR Sisuradio
Urban Ahlin Maria Lohela
3 av 9
Talman Urban Ahlin och hans finska kollega Maria Lohela. Foto: Sammy Steen/SR Sisuradio
Hans Wallmark
4 av 9
Riksdagsledamot Hans Wallmark (M). Foto: Sammy Steen/SR Sisuradio
Håkan Svenneling
5 av 9
Riksdagsledamot Håkan Svenneling (V). Foto: Sammy Steen/SR Sisuradio
paneldebatt
6 av 9
Panelsamtal. Foto: Sammy Steen/SR Sisuradio
Herman Lindqvist
7 av 9
Historikern och författaren Herman Lindqvist. Foto: Sammy Steen/SR Sisuradio
André Wickström
8 av 9
Stand up-komikern André Wickström. Foto: Sammy Steen/SR Sisuradio
Frida Hyvönen
9 av 9
Frida Hyvönen Foto: Sammy Steen/SR Sisuradio

Familjärt när riksdagen firade Finlands hundra år

1:37 min

Riksdagen firade Finlands hundraårsjubileum idag med panelsamtal, musik och tal.

I festligheterna deltog riksdagens talman Urban Ahlin, finska riksdagens talman Maria Lohela, kronprinsessan Victoria samt riksdagsledamöter från båda länderna, bland dem Hans Wallmark (M) och Håkan Svenneling (V), som var överens om att grannlandet är viktigt för Sverige.

– Den svensk-finska relationen är två folk som är varandras vänner genom lång tid, men som också konkurrerar med varandra. Jag tror att vi behöver utveckla vår vänskap och bli ännu bättre vänner än vi är idag, säger Svenneling.

I festligheterna ingick två paneldiskussion om bland annat ländernas relationer i utrikes- och försvarsfrågor och musikuppträdanden av Frida Hyvönen.

– Det här är ett familjekalas. Vi firar med stor glädje och stor stolthet Finlands hundra år. Det är en del av vår identitet på samma sätt som Sverige är en del av Finlands identitet, säger Hans Wallmark (M).

– Jag tror att det är viktigt att vi inte fastnar i att vara varandras konkurrenter och konkurrera sinsemellan om olika företags huvudkontor, investeringar och satsningar utan se den stora bilden, hur vi kan konkurrera mot andra delar av världen, säger Håkan Svenneling (V).

Inom vilka områden kan länderna samarbeta ännu mer?

– Ett område vi kan fördjupa mycket mer är försvars- och säkerhetspolitik. Och ytterst skulle jag ju vilja se ett Sverige och ett Finland som samtidigt blir medlemmar i Nato, menar Hans Wallmark.

– Jag ser också gärna ett fördjupat försvarssamarbete mellan Finland och Sverige. Finland och Sverige har ett stort ansvar för att bidra till avspänning i Norden och Baltikum och att vi står utanför Nato kommer säkert att bidra till det, kontrar Håkan Svenneling.

Gränshinder fortfarande ett problem

Katri Kulmuni, riksdagsledamot för Centern i Finland, deltog också i firandet. Kulmuni som har växt upp nära riksgränsen Torneå-Haparanda hoppas att feststämningen sprider sig till andra delar av ländernas samarbete.

– Vi har fortfarande många gränshinder när det gäller handel och utbildning. Dessa borde sträva efter att få bort.

 

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista