Finnblicken

Anna Järvinen: ”Jag har aldrig hört till något tjejgäng eller umgåtts mycket med kvinnor”

1:16 min

Sångerskan Anna Järvinen är aktuell med den andra säsongen av Anna Järvinen och kvinnorna på SVT. I Sisuradios Popula pratar hon om åldersnojan i samhället och om vilka i hela världen hon helst av allt skulle vilja intervjua.

I den andra säsongen av Anna Järvinen och Kvinnorna på SVT intervjuar Anna bland annat koreografen Virpi Pahkinen och president Tarja Halonen. Med dem hon intervjuar pratar hon om drömmar, livsval och om att bli äldre.

Men egentligen är Anna Järvinen inte så intresserad av att prata om ålder i sig.

– Visst kan det vara intressant att tala om allt det som händer när man blir äldre. Men som konstnär tycker jag det är ointressant att prata om ålder.

Jag har aldrig haft någon ålderskris egentligen.

Anna Järvinen debuterade som 37-åring och hon tycker åldersfixeringen som finns i samhället är rent ut sagt löjlig.

– Jag var sen i starten och släppte min första soloskiva när jag var 37. Många tyckte kanske det var gammalt. Men för mig var det naturligt. Jag är lite långsam och jag höll på med mina grejer bara.

Starka modiga finska kvinnor

Anna Järvinen beskriver de finska kvinnorna som funnits i hennes närhet som kvinnor med starka personligheter.

– Min mamma hade två systrar och min mormor hade många systrar. Jag var alltid tyst och blyg medan min mamma och hennes systrar var högljudda och tog mycket plats.

Alla de jag intervjuer i serien är också starka, modiga, finska kvinnor.

”Jag har bara män som idoler”

Trots att hon intervjuar bara kvinnor i programserien på SVT är de flesta av Anna Järvinens stora idoler män. Helst av allt skulle hon vilja träffa Woody Allen och Knausgård och intervjua dem.

Jag har vuxit upp med fem bröder och har inte umgåtts så mycket med kvinnor.

– Jag har bara män som idoler. Jag har aldrig hört till något tjejgäng eller gjort så mycket tjejiga grejer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista