Rosé fylls i glas
Det var inte ovanligt med alkohol inom Mannerheims finska militärledning. Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Finnblicken

Spriten livnärde den finska militärledningen under krigstiden

1:17 min

Enligt en nyligen publicerad bok i Finland var det inte sällsynt med alkoholmissbruk, svåra personlighetsdrag och psykiska problem bland de finska generalerna.

På finska: Lasse Laaksonen haluaa riisua Suomen sodanaikaisen sotilasjohdon sankariviittoja

Jag har aldrig hört talas om något sådant som en nykter general.

I kampen för Finlands självständighet under andra världskriget leddes armén av alkoholmissbrukande och psykiskt ohälsosamma individer.

Det erkänner den före detta generalen Kurt Wallenius i ett brev till Marskalk Mannerheim. Wallenius blev själv uppsagd från sitt uppdrag under slutet av vinterkriget på grund av alkoholmissbruk.

Kunde inte utföra uppgifterna

Docenten Lasse Laaksonens nya bok: Viina, hermot ja rangaistukset eller spriten, nerverna och bestraffningarna målar inte en allt för generös bild av den finska militärledningen under krigstiden.

I boken framgår det att många generaler ofta var stupfulla och struntade i sina uppgifter på grund av utdragna fyllefester. 

– Det har alltid druckits inom armén men även varit lite tabu att tala om. Under krigstid är inställningen till alkohol annorlunda från vad den är när det är fred, säger Lasse Laaksonen.

Högt uppsatta alkoholister

Flera av de högst uppsatta i militären levde med allvarliga alkoholproblem.

Bland de fanns till exempel generalmajor Taavetti Laatikainen som under fortsättningskriget kunde försvinna flera dagar på egna krökresor, något som förlamade övriga ledningen.

Detsamma gällde Mannerheims högra hand, general A.F. Airo.

Laaksonen vill inte bedöma om dessa problem har påverkat hur landets historia återberättas, men vill däremot ta fram en mer sanningsenlig bild och tona ner alltför stora heroiska berättelser om den finska militären.

Vi talar ofta om Mannerheims rationalism och ståndfasthet, men sanningen om krig är att det är mycket förvirring, alkohol och dåliga nerver involverade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista