Sverige bäst för föräldrar

1:15 min

I en ny finländsk studie får Sverige beröm för flexibiliteten gentemot föräldrar och för de generösa ersättningarna.

På finska: Ruotsissa on pohjoismaiden joustavimmat vanhempainvapaat


Trots att alla fem nordiska länder ur ett världsomfattande perspektiv är generösast med sina ersättningar, säger Anneli Miettinen, forskare i Befolkningsförbundet i Finland att föräldrar i Sverige får en mycket högre ersättning än vad man får till exempel i Finland.

– Sverige har historiskt sett erbjudit mer ersättning till föräldrar än de andra nordiska länderna, och så är det fortfarande. På så sätt är det finländska systemet väldigt trögt.

Färre krav, mer flexibilitet

I Sverige behöver man inte ta ut hela sin föräldrarledighet förens barnet fyllt 12 år medan både Island och Finland kräver att man använt sin föräldrarledighet senast vid barnets 2 års dag.

– Svenska föräldrar får mycket mer andrum att planera sitt liv jämfört med Finland, då svenskar kan ta ut ledigheter fram tills barnet fyllt 12 år. Sen så hjälper det inte att vi i Finland har lägst ersättning av alla nordiska länder, säger Anneli Miettinen.

Ledigast pappor i världen

I rapporten tog man även reda på vilka länders pappor som använder rätten till föräldraledighet mest, även där ligger Sverige högst upp med 
Island.

Miettinen tror att dessa faktorer och att svenska föräldrar får en högre ersättning för att stanna hemma är anledningar som gör att pappor väljer att stanna hemma med barnet längre än någon annanstans i världen.

Sverige har nog längst tradition av jämställt föräldraskap än något annat land i världen. Såna faktorer gör att pappor också tar ledigt för sitt barn.

Ur ett pengarperspektiv klarar man sig bäst som förälder i Norge och Danmark, där man kompenserar föräldrarnas förlorade inkomst till fullo. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista