Flyttlasset går utomlands allt mer sällan.
Finland är det femte populäraste landet att flytta till. De flesta är återvändare. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Färre flyttar utomlands – Finland är femte populäraste landet att flytta till

1:30 min

Förra året flyttade 45 000 personer utomlands från Sverige. Det är 18% mindre än 2015. Drygt 2 600 personer flyttade till Finland, varav de flesta är återvändare.

På finska: Suomi on Ruotsista muuttavien viidenneksi suosituin kohdemaa

Det är första gången som antalet utvandrade går ner på sju år. Men i verkligheten är inte förändringen fullt så radikal, menar demografen Tomas Johansson på Statistiska Centralbyrån, SCB. Han menar att det kan bero på ett statistiskt fel.

– Skatteverket gjorde under 2014 och 2015 en kampanj där de  undersökte personer med upphörda uppehållstillstånd, säger han.

Det visade sig, att det var en hel del som hade upphörda uppehållstillstånd som faktiskt hade lämnat landet utan att anmäla utvandring.

Det innebär då att det dubblerade avregistrerade utvandrade, delvis 2014 men främst 2015.

Förra året gjordes ingen liknande kampanj, vilket kan förklara varför inte alla utvandrade registrerades. Det skulle kunna förklara varför skillnaden till år 2015 är så stor.

Norge inte längre favorit

Norge har legat i toppen av länder att flytta till från Sverige sedan 2007, men förra året övertogs förstaplatsen av Danmark. Finland ligger på plats nummer fem. Förra året flyttade drygt 2 600 personer till Finland, varav de flesta är återvändare. En av dem är Eyla Ylenius som flyttade från Göteborg till Tammerfors. 

– Skälet till att jag flyttade var att jag behövde vara närmare familjen. Jag hade bott nästan 5-6 år utomlands och kände att jag behöver återvända hem och vara närmare min familj, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista