Opettaja Anne ja Elis tunnilla. Kuva/Foto: Pirjo Hamilton, SR Sisuradio
Finska modersmålsläraren Anne och eleven Elis. Foto: Pirjo Hamilton/SR Sisuradio

Tema Modersmål läggs ner vid årsskiftet

1:44 min

Webbplatsen där lärare kan dela erfarenheter och idéer läggs ner. Hundratals personer, bland annat modersmålslärare och föräldrar till flerspråkiga barn, har skrivit under en namnlista i protest mot beslutet.

På finska: Äidinkielten teemasivusto lakkautetaan vuodenvaihteessa

Webbportalen Tema Modersmål som startade 2001 innehåller undervisningsmaterial och pedagogiskt stöd på över 40 språk, bland annat de nationella minoritetsspråken.

Skolverket meddelar nu att Tema Modersmål läggs ner i början av januari nästa år. Skolverket vill istället föra samman sina webbsidor så att allt material och all information samlas under en plattform på Skolverkets egna sida. 

Vi behöver se över alla våra webbplattformar som vi har och göra om det till en förnyad plattform nästa år där allt som håller måttet får vara kvar på våra sidor. 

Protester från lärare och föräldrar

I fredags hade över 700 personer skrivit under den protestlista som skapats i motstånd till Skolverkets beslut. En av dem är Merja Isokääntä som är modersmålslärare i Eskilstuna.

– Det här känns inte alls bra. Ny försvinner en nödvändig sida från webbmaterialet.

För Merja Isokääntä har Tema Modersmåls språkspel varit särskilt viktiga för undervisningen.

En av initiativtagarna till protestlistan, finska språkets numera pensionerade professor Leena Huss, menar att den planerade nedläggningen av Tema Modersmålssidan strider mot skollagen.

– Skolans uppgift är såklart att främja alla barnens språk samtidigt som man också ger möjligheten för barnet att utveckla sitt modersmål. Modersmålslärare har det redan så svårt och de har alltid haft brist på läromaterial, säger Lena Huss.

Skolverket svarar på kritiken

Skolverkets uppdrag är däremot inte att ta fram läromedel till modersmålsundervisningen.

– Vi erbjuder seminarier och inspirationsdagar till modersmålslärare, men det är inte vårat uppdrag att ta fram självaste läromedlet för modersmålsundervisningen, säger Anna Österlund.

Anna Österlund tipsar om att lärarna ska spara det material ur plattformen som de själva anser vara nödvändiga för undervisningen, förrän Tema Modersmål stängs ner den andra januari 2018.

Statens ansvar

Finska språkvetaren Tove Skutnabb-Kangas tycker att det är taktlöst att lägga ansvaret på modersmålslärarna.

På det här sättet förminskar man redan utarbetade modersmålslärare. Det är statens, inte lärarnas uppgift att det ska finnas rätt material för undervisningen.

– Det är inte lärarna som på bekostnad av egen tid ska stå för det, säger Tove Skutnabb-Kangas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista