Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett barn och en vuxen läser tillsammans
I Finland läser var fjärde förälder för sitt barn. I Sverige är det 35 procent av föräldrarna som gör det. Foto: StockSnap / CC0 / Pixabay

Allt färre läser för sina barn

Lyssna på finska: "Ett barn som man har läst till sover 30 minuter längre"
1:35 min

Enligt nya studier förbättrar högläsning barnets läsförmåga, bildar empati och har en tendens att minska mobbning bland barn. Men högläsningen har minskat markant i Skandinavien.

På finska: Yhä harvempi lukee lapselleen ääneen – vaikka hyödyt ovat tieteellisesti todistetut

Läsning har historiskt sett värdesatts i både Sverige och Finland men enligt en ny forskningsstudie lägger föräldrar allt färre tid på att regelbundet läsa för sina barn. 

PIRLS är en internationell studie som undersöker läsförmågan hos elever,
och enligt den har högläsning många positiva effekter.

Bland annat stärker högläsning barnets vokabulär och inlärningsförmåga, och enligt nya resultat i studien kan det till och med hindra skolmobbning, säger Emmi Jäkkö som är projektledare för Läs för Barnet i Finland.

Barn som växer upp med föräldrar som läser för dem anses vara rättvisare.

– De har en förmåga att visa empati gentemot andra barn och även ett större ordförråd att uttrycka sig med som kan hjälpa till att hindra konflikter, säger Jäkkö.

Enligt studien har högläsningen minskat markant i Skandinavien.

I Finland läser var fjärde förälder för sina barn medan det i Sverige är 35 procent av föräldrarna som gör det.

Ökad stress en faktor 

Enligt den internationella skolforskningen beror minskningen på att barnfamiljer lever i en alltmer stressig tillvaro. Men då högläsningen har minskat i Skandinavien läser till exempel 60 procent av de ryska föräldrarna för sina barn.

Emmi Jäkkö säger att det inte krävs för stora uppoffringar för att förbättra situationen.

– Det kanske kan fungera som en sorts tröst i vardagsstressen att barn som växer upp med högläsning sover 30 minuter längre än barn som växer upp utan. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".