Kuva elokuvasta Tuntematon sotilas
1 av 3
Foto: Tommi Hynynen
Kuva elokuvasta Tuntematon sotilas
2 av 3
Foto: Tommi Hynynen
Kuva elovasta Tuntematon sotilas
3 av 3
Foto: Juuli Aschan
Finnblicken

Finska storfilmen "Okänd Soldat" har premiär i Sverige 6.12.

"Den största finska filmproduktionen någonsin"
1:00 min

Ända till nyligen hade ingen biografkedja i Sverige köpt in den populära storfilmen "Okänd Soldat" som hade premiär i Finland för knappt en vecka sedan. Nu meddelar SF att filmen får premiär i Sverige 6.12.

Artikeln är uppdaterad 2.11 med premiärdatum samt SF Bios uppgifter om att de fortfarande förhandlar om vilken version av filmen som kommer att visas.

På finska: Tuntematon sotilas voi saada Ruotsin ensi-illan vuodenvaihteessa

För att fira Finlands 100-års jubileum har regissören Aku Louhimies slagit på stort med en nyregisserad version av den finska klassikern Okänd soldat.

Förutom att det är landets dyraste filmproduktion genom tiderna har filmen varit en stor publiksuccé i Finland med över 200 000 biobesökare sedan premiären för knappt en vecka sen.

Ända till nyligen hade ingen biografkedja i Sverige köpt in filmen. Men nu meddelar SF att de kommer att visa långfilmen. 

Det är helt fantastiskt och är den största produktionen som gått på bio i Finland.

Det är ännu oklart om eller när andra biografkedjor också kommer att visa filmen.

En del av den identiteten även i Sverige

Filmen är baserad på en bok av Väinö Linna där man får följa en finländsk kulsprutepluton under andra världskrigets fortsättningskrig mellan Finland och Ryssland.

Romanens ärliga och osminkade skildring av krigets verklighet har berört många även i Sverige. En av dem är Mikko Norvinger som ivrigt väntar på ett svenskt premiärdatum.

Jag minns hur jag som liten frågade farfar om krigstiden och hur det var på fronten.

– Jag som också har gjort lumpen i Finland vill gärna veta hur det verkligen var ute i fältet, och med dagens teknologi så tror jag att det är rätt tid att göra om filmen.

En kortare version

I den version av filmen som visas i Finland just nu är speltiden hela tre timmar.
När filmen kommer till Sverige kan svenska biobesökare förvänta sig att se en annorlunda version än den som visas i Finland. 

– Den internationella versionen landar någonstans mellan två timmar och en kvart. Vi har kommit överens om att det är den vi vill gå ut med, säger SF Studios Pia Grünler.

Men på Twitter meddelar SF Bio 2.11.2017 att de fortfarande förhandlar om vilken version som kommer att visas.

Viktig för alla

Mikko Norvinger från Stockholm har väntat på filmen ända sedan han såg första trailern förra sommaren. Enligt honom är det viktigt att även svenskar ser filmen. 

– I Sverige har man ju inte krigat på några hundra år, så det kan vara bra att veta hur det har varit i grannlandet.

Här säger man att det inte fanns kaffe under kriget, men det ger inte en bild av hur det var bara 40 minuter bort med flyget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".