Dennis Barvsten
Dennis Barvsten Foto: Riitta Niemi/Sveriges Radio Sisuradio
Finnblicken

Sverigefinska ungdomsförbundets ordförande avgår

3:39 min

Sverigefinska ungdomsförbundets ordförande Dennis Barvsten tvingas avgå. Orsaken till beslutet är enligt styrelsen arbetsmiljörelaterade problem.

Förbundet meddelade om Dennis Barvstens avgång tisdagen 31.10.2017.

Enligt viceordförande Ella Turta baserar sig beslutet på problem i den rådande arbetsmiljön.

– Styrelsen har fått kännedom om allvarliga klagomål riktade mot ordförandens uppförande. Ordförandens beteende och arbetsledning har lett till att flera av våra anställda har mått dåligt, säger Ella Turta, viceordförande för Sverigefinska ungdomsförbundet.

Klagomålen kommer från både nuvarande och tidigare medarbetare.

– Det handlar både om hans ledarskapsförmåga men också om att en del av medarbetarna har upplevt sig kränkta eller mobbade av personen i fråga.

Ny ordförande väljs i december

Dennis Barvsten valdes till ordförande för Sverigefinska ungdomsförbundet år 2016.

– Barvsten har gjort ett mycket bra jobb för Sverigefinska ungdomsförbundet och för hela den sverigefinska minoritetens synlighet. Det är vi väldigt tacksamma för och vi hade hoppats på att vi hade kunnat lösa det här genom en överenskommelse, säger Ella Turta.

I december i år kommer förbundet att utse en ny ordförande.

Barvsten har rätt att överklaga beslutet under det extrainsatta årsmötet. Men fram till dess är han utesluten från hela förbundets verksamhet, skriver förbundet på sin webbsida.

Sisuradio har försökt nå Dennis Barvsten för en kommentar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista