Kuvassa ylhäällä etualalla näkyy kahden henkilön kädet, jotka puristavat toisiaan taustalla näkyy punainen omakotitalo.
En gemensam elektronisk legitimeringsmetod mellan alla Nordens länder skulle göra det enklare att investera i bostäder. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Ja till gemensam nordisk e-legitimation

1:06 min

Nordiska Rådet har godkänt ett förslag att ha ett gemensamt elektroniskt id som gör det lättare att sköta sina ärenden digitalt över hela Norden.

E-id eller elektroniskt id är en nyckel till banktjänster, arbete, studier och handel över gränserna och kan anpassas till att gälla i hela Norden ifall den politiska viljan finns.

Det framgick på Nordiska Rådets konferens i Helsingfors under onsdagen.

Pendlare gynnas

Enligt Katri Kulmuni från den finska delegationen skulle reformen i stor utsträckning underlätta vardagen för nordbor som pendlar mellan länderna dagligen.

Ungefär 70 000 personer pendlar dagligen i hela Norden och omkring 45 000 personer flyttar årligen mellan något av de nordiska länderna.

– Dessa människor skulle gynnas av en sådan förändring och även de som bor vid gränsen och har ett liv i båda länderna, förutspår Kulmuni.

Underlättar för myndigheter

En medlem av den svenska delegationen, Rikard Larsson från Socialdemokraterna, såg ett antal bra punkter i en gemensam elektronisk Id-handling för hela Norden.

För de som bor i ett land men jobbar i ett annat nordiskt land eller har ett sommarhus skulle det göra livet enklare.

Ett gemensamt elektroniskt id skulle till exempel göra det enklare att öppna ett bankkonto eller ett telefonabonnemang i ett annat land. Reformen skulle också underlätta e-handel med myndigheterna.

Den nordiska id-handlingen antas också gynna många företag i flera länder.

Nu är det upp till respektive lands regeringar att godkänna förslaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista